foto: Wikipedia

Seveda boste rekli, da po sv. Pavlu. A seveda ne tistem, ki ga poznamo iz Svetega pisma. Na današnji dan goduje namreč sv. Pavel Puščavnik, ki ima sicer precej skupnega tudi s sv. Antonom Puščavnikom, ki goduje 17. januarja. Anton je namreč Pavla tudi pokopal, ko je ta umrl. 

Sv. Pavel Puščavnik je bil rojen leta 228 v okolici Teb, glavnem mestu Zgornjega Egipta. Vzgojen je bil v krščanskem duhu, a je starše kmalu izgubil. Podedoval je veliko bogastvo, vendar so ga njegovi sorodniki v času Decijevega preganjanja naznanili, da je kristjan, zato je zbežal v puščavo in živel v skalni votlini, iz katere je rasla dateljnova palma, ob njej pa je izviral studenec. V tej votlini je preživel šestdeset let v molitvi in premišljevanju, v odpovedi in zatajevanju, odmaknjen od ljudi. Čez nekaj let pa se je palma posušila.

Vendar ga Bog ni zapustil. Bog mu je šestdeset let pošiljal krokarja, ki mu je prinašal vsak dan pol hlebca kruha, kakor v stari zavezi preroku Eliji. Umrl je v visoki starosti, star 113 let.

V 13. stoletju pa je na Madžarskem nastala redovna družba, ki nosi ime prav po njem, danes pa je razširjena najbolj na Poljskem, kjer pavlinci upravljajo tudi svetišče v Čenstahovi – tam je pravzaprav tudi sedež njihove generalne uprave. Na Slovenskem so imeli svoj samostan v Olimju, kjer sedaj delujejo bratje minoriti. Tamkajšnja samostanska lekarna je dejansko dediščina pavlincev, ki so si na Hrvaškem zgradili samostan v Lepoglavi na pragu 15. stoletja in sicer po zaslugi Hermana Celjskega. Ta opuščeni samostan je bil kasneje spremenjen v zelo znan zapor.

V Sloveniji pavlinci ne delujejo, so pa zato prisotni na Hrvaškem. Najdemo jih celo blizu meje s Slovenijo (blizu Čakovca, pa tudi blizu Karlovca: Svetice pri Ozalju). V Sveticah je pokopan tudi slovenski mučenec komunistične revolucije in tamkajšnji nekdanji župnik Janez Strašek, sicer lazarist, doma iz Podčetrtka. Delujejo tudi v Istri (Sv. Petar u Šumi). Znan predstavnik hrvaških pavlincev je pater Marko Glogović, duhovnik, publicist in urednik, ki je tudi velik pro-life aktivist. Med sodobnimi karizmami pavlincev je namreč tudi zaščita nerojenih otrok.

C. R.