Sv. Frančišek Asiški (vir: Wikipedia)

Aronov blagoslov lahko najdemo v današnjem prvem berilu, ki je vzeto iz četrte Mojzesove knjige: »Gospod naj te blagosloví in te váruje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podelí mir. Tako naj polagajo moje ime na Izraelove sinove in jih bom blagoslôvil.« (4Mz 6, 22-27)

Marsikdo bo te besede prepoznal, ker jih je uporabil tudi sv. Frančišek Asiški v blagoslovu bratu Leonu. V ime Leon je celo narisal križ TAU, pod njega pa glavo. Besedilo se skoraj dobesedno ujema z Aronovim blagoslovom iz 4 Mz 6,24-26, ki so ga v srednjem veku uporabljali le pri posvečevanju klerikov in na veliki četrtek pri odvezi grešnikov. Frančišek ga je torej poznal iz velikonočne liturgije ali pa iz časa, ko je sam sodeloval pri posvečenju. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

»Tako se je dopolnil starodavni tradicionalni judovski blagoslov (4 Mz 6,22-27), med katerim so izraelski duhovniki klicali nad ljudstvo Gospodovo ime. V obliki tri zložnega stiha so trikrat nad vernike klicali sveto Ime, naj jim podeli milost in mir. Ta starodavni obred nakaže zelo pomembno resničnost: da bi lahko ljudje hodili po poti miru, je potrebno, da jih razsvetli Božje obličje in prejmejo v njegovem imenu blagoslov. Z učlovečenjem se je ravno to dokončno uresničilo. Prihod Božjega Sina v naše meso in zgodovino, je prinesel nepreklicen blagoslov, Luč, ki več ne ugasne in ki daje vernikom in ljudem dobre volje možnost ustvariti civilizacijo ljubezni in miru,« je leta 2009 dejal papež Benedikt XVI.

Zagotovo ni naključje, da se je prav to besedilo znašlo na prvi dan koledarskega leta. Morda tudi zato, da bi nas spomnilo, kako pomembno je sprejemati Božji blagoslov in se zanj zahvaljevati. Veliko ljudi misli, da je blagoslov nekaj samoumevnega, nekaj, kar so si zaslužili. Vendar temu ni tako. Ni večje laži, kot je ta, ko nekdo reče, da mu življenju ni bilo prav nič podarjeno. Zagotovo pa nas je kar precej takih, ki pravimo, češ naj to leto čim prej mine. Vendar bo novo leto prineslo nove blagoslove in  tudi nove preizkušnje. In prav je, da se zahvaljujemo za oboje, saj bomo prav zaradi naše zahvale obilno blagoslovljeni.

C. R.