foto: Vatican Media

Papež Frančišek je svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je danes umrl, v homiliji pri večernicah na silvestrovo označil za plemenito in nežno osebo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež je dejal, da ga je ganila misel na “tako plemenito, tako nežno osebo”. Dodal je, da v srcu čuti hvaležnost Bogu, da ga je dal Cerkvi in svetu, hvaležnost za vse dobro, kar je storil, predvsem pa za njegovo pričevanje vere in molitve, še posebej v teh zadnjih letih, ko je živel v samoti.

“Samo Bog pozna vrednost in moč njegove priprošnje, žrtev, ki jih je opravil za dobro Cerkve,” je še poudaril Frančišek.

Benedikt XVI., prvi papež po skoraj 600 letih, ki je odstopil s položaja, je umrl danes dopoldne v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu. Star je bil 95 let.

Krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža bo od ponedeljka v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega. Pokopali ga bodo 5. januarja v Vatikanu, pogrebne slovesnosti pa bo vodil papež Frančišek.

Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, ko je nasledil Janeza Pavla II. Osmi Nemec na čelu katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška. Od svojega odstopa leta 2013 je živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Njegovo zdravje se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev zanj.

STA