foto: STA

Danes smo bili sredi Ljubljane priča prizorom, kot smo jih sicer vajeni na Hrvaškem in drugod po državah, ki so tradicionalno katoliške. Na Kongresnem trgu se je namreč v organizaciji Katoliške mladine odvila prva javna molitev rožnega venca.

Jutranje molitve za domovino, za vero slovenske mladine, uspešen začetek študijskega leta ter za mir na svetu se je po poročanju Družine udeležilo približno dvesto molivcev. Na molitev po zgledu javnih molitev iz tujine so bili povabljeni vsi, še posebej pa mladi možje in fantje, ki so po besedah organizatorjev prvi poklicani biti “voditelji in zgled pri pričevanju vere”.

Večinoma mladi molivci so pred križem in Marijin kipom zapeli pesem Kraljica venca rožnega, nato pa so v glavnem pokleknili in “v miru zmolili žalostni del rožnega venca za uspešen začetek študijskega leta, domovino in vero slovenske mladine”. Zaključili so z molitvijo k nadangelu Mihaelu in pesmijo Trinajstega maja.

Foto: STA

Molitve, ki naj bi potekale enkrat mesečno, bodo vsakič usmerjene v več namenov, so po poročanju STA pojasnili organizatorji na dogodku. Molitev za domovino in vero slovenske mladine bo stalna, dva namena pa bosta posebna. Ob tokratni priložnosti so zbrali molitev za uspešen začetek študijskega leta in mir na svetu.

Udeleženci javne molitve so v izjavah za medije v glavnem dejali, da na dogodek ne gledajo kot na politično izražanje, ampak kot “medsebojno podporo pri molitvi, ki da ne sodi nujno le v cerkve kot posvečene prostore, ampak tudi v javni prostor”. Ob tem so v glavnem poudarjali namene molitve, v vabilu mladim moškim pa so videli “dodatno vzpodbudo zanje, da pristopijo k molitvi”.

Foto: STA

Molitev minila brez incidentov
Nekaj molivcev se je po molitvi odpravilo tudi do prostorov Katoliške mladine, kjer so jutro nadaljevali v sproščenem vzdušju ob toplem čaju. Javna molitev je pritegnila pozornost mimoidočih. Nekateri so molitev opazovali, drugi so molivce posneli, tretji pa so se molitvi celo na kratko pridružili. Incidentov po poročanjih ni bilo. “Obisk je bil večji od pričakovanj. Mislim, da so tisti, ki so prišli, prišli s pravim namenom,” je za Aleteio povedal Dominik Ceglar iz Katoliške mladine.

N. Ž. / Nova24tv.si