foto: STA / Rasto Božič
Sodelavci župnijskih in škofijskih Karitas v teh dneh intenzivno pomagajo gospodinjstvom prizadetih z območjih na Koroškem, v Savinjski dolini, okolici Kamnika. Sodelavci Karitas po obisku prizadetih krajev ocenjujejo, da so posledice poplav resneje prizadele več kot 4.000 gospodinjstev, vsaj 50 hiš pa je v nepopravljivem stanju. Karitas pomaga s humanitarno pomočjo v obliki hrane, higienskih pripomočkov, čistil, brisač, samokolnic, lopat in ostalega orodja za čiščenje. Na teren je Karitas dostavila tudi prve razvlažilce, ki jih je donirala Caritas Hrvaške.
Na škofijske in lokalne Karitas smo že nakazali 300.000 EUR za nakup hrane, higienskih pripomočkov in orodja. Ob tem pričenjamo razdeljevati bone za trgovske centre za nakup najnujnejšega, ki bodo v prvi fazi na voljo več kot 1.000 prizadetim gospodinjstvom. Pomoč Karitas se nadaljuje s čiščenjem stanovanj pri katerem samo danes sodeluje več kot 210 prostovoljcev YoungCaritas in več kot 500 prostovoljcev župnijskih Karitas. V ospredje prihaja sušenje in dela za preprečevanje nastajanja nadaljnje škode in prva faza obnove. Slovenska karitas je zaradi velikih potreb začela z zbiranjem vlog za prvo humanitarno pomoč za sanacijo objektov iz lastnih zbranih donacij posameznikov in podjetij, kar se bo kasneje upoštevalo pri dodeljevanju javnih sredstev, ko jih bomo prejeli.
Glede vse več vprašanj s strani občin, javnih služb in posameznikov je potrebno javnost seznaniti, da Slovenska karitas še ni prejela nobenih javnih sredstev za pomoč ob poplavah, vemo le to, kar smo izvedeli iz medijev. Razumemo, da ni enostavno in da so vse službe vpete v reševanje akutnih problemov, zato pa pomagamo z donacijami posameznikov in podjetij v največji možni meri in verjamemo, da se bodo v naslednjih dnevih čim hitreje na državni ravni vzpostavila merila, kriteriji in navodila za razdeljevanje javnih sredstev, po ustaljeni in preverjeni izkušnjah kot v preteklih poplavah in neurjih.
Na Karitas se javljajo številni prostovoljci in ponudba presega možnosti dela na terenu, ki je vodeno in koordinirano. Na Karitas si prizadevamo, da bi pri čiščenju najprej pomagali tistim, ki so najbolj ranljivi – starejšim, bolnim in družinam z otroki. Do sedaj je sodelovalo več kot 480 prostovoljcev youngCaritas, ki so se pridružili prostovoljcem župnijskih Karitas pri čiščenju in obnovi domov, čiščenju okolice, odstranjevanju posledic plazov in pri zagotavljanju temeljnih potrebščin. Prostovoljci se lahko prijavijo na spletnem obrazcu PRIJAVA PREKO SPLETNEGA OBRAZCA (KLIK). OPOZORILO: V ponedeljek ne sprejemamo nenajavljenih skupin, ker jih na terenu ne bomo mogli primerno razporediti. Zato prosimo za predhodno prijavo posameznikov in skupin.
Akcija zbiranja materialne pomoči poteka v trgovskih centrih Mercator in Hofer. V njihovih trgovinah in v centrih Karitas zbiramo zapakirano hrano, ki ne potrebuje hlajenja, higienske pripomočke, čistilna sredstva, krtače in krpe za čiščenje, posteljnino, brisače, papirnate brisače, damske vložke, otroške plenice. V kolikor podjetje želeli donirati materialna sredstva, opremo in podobno, naj se obrne na [email protected], da preverimo ustreznost donacije ter čas in kraj dostave materiala. OPOZORILO: Glede na obvestila o zlorabah, sporočamo da Karitas finančna sredstva zbira le preko transakcijskega računa in ne na vratih po hišah.
Ljudje potrebujejo pomoč, saj so se znašli v velikih stiskah ob poplavah, ki so povzročile nepredstavljive težave in škode. Ker je stiska zelo velika in neverjetnih razsežnosti prosimo za dodatne donacije, ki bodo porabljene za pomoč in odpravljanje posledic za prizadete v neurjih in poplavah.
Svoj prispevek lahko nakažete na:
Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ POPLAVE
Sklic: SI00 624
Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR.
Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem, koordinatorjem, posameznikom in podjetjem ter naši mednarodni mreži Caritas za vso pomoč ter podporo.
Za več informacij obiščite spletno stran karitas.si.