V Ljubljani po ta teden potekalo Dvodnevje konservativne misli, kjer bodo gostje poljski avtor knjige Demon v demokraciji in poslanec Evropskega parlamenta Ryszard Legutko, ameriški pisatelj Rod Dreher in nekdanji svetovalec Margaret Thatcher, John O’ Sullivan. Omenjeni avtorji bodo v torek, 25.04., in v sredo, 26.04., sodelovali na dveh dogodkih, ki ju organizira založba Družina. 

V torek bo ob 18. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega potekalo predavanje in pogovor z avtorjem knjige Demon v demokraciji Ryszardom Legutkom, ki je izšla pri založbi Družina, pod naslovom Totalitarne skušnjave v svobodnih družbah, kar je tudi podnaslov same knjige. Legutko velja sicer za enega osrednjih filozofov in mislecev evropske konservativne desnice. Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred dogodkom pri vhodu v dvorano. V knjigi Demon v demokraciji Legutko raziskuje skupne značilnosti komunističnega režima in liberalne demokracije ter pojasnjuje, kako se je slednja na koncu uklonila istim ciljem kot komunizem, čeprav brez sovjetske brutalnosti.

V sredo pa bo ob 10. uri v Galeriji Družina potekala Okrogla miza z naslovom: Kdo so demoni demokracije – kako se z njimi soočiti? Gostje bodo Ryszard Legutko, John O’Sullivan, Rod Dreher in Lojze Peterle. Poleg Legutka bosta nastopila tudi dva najuglednejša predstavnika ameriške in evropske kulturne desnice, ameriški pisatelj Rod Dreher in nekdanji svetovalec Margaret Thatcher, John O’ Sullivan.

Prav tako bo v sredo zvečer ob 18. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani Kulturno umetniško društvo KUD KDO predstavilo knjigo Borisa Pahorja, Skarabej v srcu, ki je pri omenjenem društvu tudi izšla. O knjigi bodo govorili Lojze Peterle, Igor Škamperle in Andrej Lokar.

DEMON V DEMOKRACIJI

C. R.