Jože Zadravec (foto: donbosko.si)

Salezijanec, duhovnik, učitelj in časnikar. To je bil Jože Zadravec, ki je včeraj na Trsteniku sklenil svojo življenjsko pot in se rodil za večno življenje na včerajšnji dan. 

Rodil se je prvega januarja 1939 v Odrancih v Prekmurju kot peti od devetih otrok, med katerimi sta se še dva odzvala klicu, saj sta dve sestri vstopili med hčere Marije Pomočnice. Na praznik Marijinega vnebovzetja leta 1956 je položil prve zaobljube pri salezijancih, deset let kasneje pa je bil posvečen v duhovnika. Poleg teologije je diplomiral tudi iz primerjalne književnosti. Leta 1975 pa ga je tedanji urednik Družine Ivan Merlak povabil k sodelovanju. »Bival sem na Rakovniku, a pisarna na uredništvu je bila moj dom, ustvarjalni dom. Rad sem prihajal v službo, delo me je osrečevalo,« je povedal za Družino. Poučeval pa je tudi na Srednji verski šoli, kasneje Gimnaziji Želimlje. Tam je poučeval 35 let.

Kot časnikar in urednik kulture na Družini pa je deloval 31 let, do leta 2006, ko se je upokojil. Deset let kasneje je v svojem zlatomašnem intervjuju za Družino povedal: “Ne vem, kaj se pravi biti pravi blagovestnik. Vem pa, da so moji časnikarski zapisi v treh desetletjih, od kratkih notic in poročil do obsežnih reportaž in intervjujev z uglednimi Slovenci, zatem pa še s samostojnimi publikacijami, pomenili iskanja in doživetja Resnice. Kdo bo preštel dneve in noči, ki sem jih prebil ob pisalnem stroju, preštel kilometrske poti doma in po svetu? Hotel sem služiti resnici Cerkve in svojega slovenskega ljudstva. Kaj vse se mi je nakretilo v razponu časnikarskega dela pri Družini med letoma 1975 in 2006! Preživel sem »svinčene čase«: zasledovanja, ustrahovanja, posmehovanja, poniževanja … Ker ne nosiš vode na družbeni mlin, ti nastopaško zblejajo, da se greš »križarske vojne proti marksizmu«, opredelijo te za prikrojevalca, človeka »cenene in pocukrane manire«, »konzervativnega politikanta«, »obsedenega«, »političnega špekulanta«, »mračnega in privoščljivega političnega zlobneža«. Taka je bila takrat naša klima pod Triglavom, kjer je bila glasna samo šablonska vsebudnost Partije in njenih dobro plačanih oprod.”

Uredništvu Družine ter salezijanski družbi uredništvo portala Blagovest izraža sožalje ob slovesu brata in sodelavca. Naj počiva v Božjem miru.

C. R.