foto: Pixabay

Stalna “bolezen” katoličanov je velikokrat prav v tem, da za molitev “nimamo časa” ali pa jo opuščamo zato, ker v njej ne vidimo smisla. Naš odnos z Bogom se zato hitro “izsuši”, Bog postane oddaljen, vse bolj pa postajajo privlačne nekrščanske duhovne prakse, ki v sebi skrivajo hude stranpoti in nevarnosti.

Na zadnjo nedeljo je v župniji Celje – Sveti Duh župnik mag. Srečko Hren povedal tole zgodbo, ko se je navezoval na evangelijski odlomek o Jezusovi velikoduhovniški molitvi na veliki četrtek (prav te odlomke poslušamo pri maši ves čas do binkošti). Živel je neki mož, ki je ogromno molil. Zelo pogosto so ga videli na kolenih in v molitveni drži. Izzvali so ga z vprašanjem: “Kaj sploh imaš od tega, da ves čas moliš? Kaj si s tem pridobil?” On pa je odgovoril: “Nič nisem pridobil. Sem pa ogromno izgubil.” Na veliko začudenje poslušalcev je nadaljeval: “Izgubil sem: nemir, sebičnost, napuh, …”

Kristjanom največkrat primanjkuje predvsem zavestne molitve s srcem in to molitve predajanja – ko postavimo Boga na prvo mesto v svojem življenju. Na facebooku smo našli molitev, ki vam bo lahko v pomoč:

Gospod Jezus Kristus!
S Tvojo pomočjo se odpovedujem nezaupanju do Tebe, odpovedujem se Satanu, vsem njegovim delom, vsemu njegovemu napuhu, vsemu njegovemu zvodništvu.
Verujem v Tebe, Troedinega Boga: Očeta, Sina in Svetega Duha. Gospod, svoje življenje Ti darujem: svojo preteklost, svojo sedanjost, današnji dan, vse, ki so mi blizu, vse, za katere sem odgovoren, vso farno skupnost.
Darujem Ti svojo bodočnost in tudi že svojo smrt. Ti bodi popolnoma gospodar mojega življenja.
Jezus, poglobi v meni milost svetega krsta, svete birme (svetega zakona, mašniškega posvečenja, redovnih obljub,…) in razlij name sadove in darove Svetega Duha.
Sebe in svoje domače (družino, farno skupnost, redovno skupnost, svetni inštitut,…) posvečam Tvoji dragoceni krvi, Tvojemu prebodenemu srcu, Tvojim presvetim ranam.
Marija, sebe in vse posvečam Tvojemu brezmadežnemu srcu.
Gospod Jezus!
Svoje grešno srce Ti darujem. Ti mi podari srce, ki sliši in je poslušno. Podari mi ponižno, čisto, pogumno, ljubeče in modro srce. Upodobi moje srce po Svojem srcu.
Čeprav mnogokrat grešim, me vodi k svetosti, ki si jo od vekov predvidel zame.
Zato daj, Gospod, da bo vsak moj dih in vsak moj srčni utrip Tebi v čast, v hvalo in zahvalo in obenem znamenje ljubezni do Tebe. Amen!
C. R.