foto: Pixabay

Zavod Kerigma vabi na vikend seminar: NOTRANJE OZDRAVLJENJE

Vipavski Križ (kapucinski samostan): 18.-20. junij in 24. do 26. septembra 2021.

Voditelj: Boštjan Hari (mag. teol.)

Prijava in več informacij: [email protected] ali 041 296 509.

Število mest je omejeno.

Opis:

Komu je namenjen?

Namenjen je vsakomur, ki si želi duhovno in osebnostno rasti. Nihče izmed nas ni odraščal in živel v idealnih razmerah in odnosih, zato v svojih telesih nosimo različno težo, bremena, bolečine. Eni večje, drugi manjše, zagotovo pa vsi, če se nismo konkretno, dosledno in na pravi način lotili razreševanja svoje preteklosti. Nekaterih bolečin in bremen se zavedamo in si jih priznavamo, medtem ko nekaterih ne. Nekatere pa zavestno zanikamo. Vse, kar v nas ni pomirjeno, ozdravljeno, vpliva na naše mišljenje, odločitve, ravnanja, odzive in obnašanje … Igranje žrtve, nenehno obtoževanje in obsojanje drug(ih)ega za lastne težave, trajno iskanje krivcev za lastna razočaranja, nezadovoljstva, neuspehe, ne prinaša miru, zadovoljstva, radosti v srcu;

Namenjen je vsem, ki v sebi nosijo razne boleče spomine, strahove, skrbi, zlomljene odnose, negativne misli …, in si želijo stopiti na pot ozdravljanja, duhovnega in čustvenega ozdravljenja;

Namenjen je vsem, ki si želijo zadihati s »polnimi pljuči«, se osvoboditi raznih nepotrebnih čustvenih in duhovnih bremen. V Gospodu Jezusu Kristusu je moč, rešitev in ozdravljenje. Da bi to izkušali, doživljali, moramo sodelovati z Njim. Jezus v hebrejščini pomeni »Bog, ki rešuje, odrešuje, ozdravlja, osvobaja, odkupuje«. V njegovem imenu je namen njegovega poslanstva – prišel je, da odreši človeka! On lahko stopi v tiste dele naše notranjosti, kamor ne more stopiti nihče drug, nič na tem svetu in prinese ozdravljenje. Jezus je celostni Zdravnik in zdravilo. Ena največjih zablod je, da mnogi verjamejo, da bo čas ozdravil oz. zacelil njihove bolečine. Čas ne celi ran.

Prepričani smo, da bi moral vsak človek vsaj enkrat v življenju skozi tovrstni seminar, kajti nihče ni odraščal in živel v idealnih razmerah, idealnih odnosih.

Spodaj so vprašanja, ki osvetljujejo teme, o katerih spregovorimo na seminarju:

–          Se želiš rešiti določenih bremen, notranjih bolečin, pa ne veš, kako priti do tega in kje začeti?

–          Si želiš odkriti korenine in vzroke za BREME, ki ga nosiš v sebi in stopiti na pot ozdravljanja?

–          Se čutiš notranje ujetega v nekatera (neobvladljiva) čustva?

–          Te motijo tvoji »napačni« (neobvladljivi) odzivi v določenih medosebnih odnosih?

–          Imaš težave pri prepoznavanju in predelovanju notranjih (čustvenih bolečin), ki se vedno znova prebujajo v določenih medosebnih odnosih?

–          Se čutiš nesvobodnega?

–          Imaš težave z vsiljivimi, negativnimi mislimi in ne veš, kako bi se jih rešil?

–          Hrepeniš po miru v notranjosti, duši?

–          Si želiš napredovati na osebnostni in duhovni ravni?

–          Si želiš odkriti vzroke napačnih čutenjskih in vedenjskih (obnašanje) vzorcev in z Bogom odriniti na pot ozdravljenja?

–          Si želiš naučiti moliti učinkoviteje?

–          Si želiš Bogu približati, Njega in sebe globlje spoznati?

–          Si želiš naučiti, kako se soočati z različnimi življenjskimi stiskami, bolečinami in kako jih predelovati, da bi prišel do miru?

–          Si želiš priti do notranjega (čustvenega) ozdravljenja in osvoboditve?

Gospod Jezus je človekov celostni zdravnik. Z vsakim izmed nas se želi srečati v naših bremenih in bolečinah ter vstopiti vanje, da bi jih ozdravljal.

Daljša predstavitev:

Če se najdeš/prepoznaš, v katerem od zgornjih vprašanj, potem je vikend seminar prav  zate. V resnici bi vsak človek moral iti (vsaj enkrat v življenju) skozi tovrstni seminar, kajti nihče ni popoln, in vsak, brez izjeme, nosi v sebi določene rane (težo, breme), ki prihajajo na dan posebej v bližnjih odnosih in jih pogosto bremenijo. Dobra novica je, da jih Bog želi ozdraviti, a tega ne (z)more brez človekovega sodelovanja in razpoložljivosti. Ko človek začne z Bogom aktivno sodelovati, hitro začne doživljati (velike) spremembe; globlje »zadiha«, lahko »gre naprej«, postaja vse bolj svoboden, prost in razbremenjen (čustveno in mentalno), notranje ozdravljen.

Marsikdo nosi v sebi nekaj, kar ga bremeni. Hudo je, če je to breme že dalj časa (ali narašča) prisotno in nas ovira v odnosih do drugih in sebe. Mnogi si ne vzamejo časa, da bi se z njim soočili, nekateri bežijo pred njim ali ga mašijo na najrazličnejše načine, dokler ne pristanejo na prisilnem počitku, v postelji. Nekateri pa si želijo vzeti čas, da bi se z njim soočili, a ne vedo, kako in kje začeti. Kako se ga rešiti!?

Mnogi se ne zavedajo, da je veliko fizičnih bolečin in bolezni psihosomatskega izvora. Ukvarjajo se z zdravljenjem in negovanjem telesa, problem pa se skriva drugje, globlje … Ukvarjajo se z zdravljenjem simptomov namesto bolezni.

Na vikend seminarju posameznik stopi na pot duhovnega in notranjega ozdravljenja, ki sta ključna in najpomembnejša za duhovno in osebnostno rast, ob tem pa se tudi uči, kako ravnati, ko ga doleti trpljenje, krivica, stiska, bolečina v kakršni koli obliki. Jezus je rekel: »Na svetu imate stisko, bridkost (težave, tesnobo), toda bodite pogumni (zaupajte): jaz sem svet premagal« (Jn 16,33). Ker je Jezus premagal vse stiske sveta in mu nobena ni tuja, ker po krstu živi v nas, lahko skupaj z nami premaguje tudi naše notranje stiske, viharje, a le če mu to pustimo in se resnično obračamo Nanj.

Vabljeni vsi, ki si želite vzeti čas zase; čas, da bi lahko odrinili na globlje v svojem življenju; čas, da bi se lahko soočili s svojimi notranjimi stiskami in bolečinami – da bi lahko rastli in napredovali v odnosu do sebe, do drugih in v odnosu do Boga. Brez rasti in napredovanja človek ne samo, da zastoji (stagnira), ampak celo nazaduje.

Ljudje se včasih počutimo kot bi bili notranje ujeti in se posledično vrtimo v začaranem krogu. Kljub neznosni želji, da bi se stvari spremenile, izboljšale, ozdravile, pogosto ne vemo, kako bi se jih rešili in kje začeti?

Nemalokrat smo obremenjeni tako na umskem kot tudi na čustvenem področju. To notranje breme pa se pogosto odraža v našem telesu v obliki bolečin in bolezni. V sebi nosimo raznovrstne čustvene bolečine (strahovi, tesnoba, krivda, žalost …). Nekaterih se zavedamo, nekaterih ne. Smo bitja medčloveških odnosov. Vsak odnos, ki je bil v daljni ali bližnji preteklosti kakor koli boleče prekinjen, ali pa ga ni bilo, ko bi moral biti, povzroča bolečine v naši notranjosti. Še več, nepredelane bolečine, ki bivajo globoko v nas, vedno znova priplavajo na površje in (za)bolijo, ko nam jih s svojimi besedami, dejanji in obnašanjem (pogosto nehote) prebujajo naši bližnji. Te rane oziroma bolečine nam pogosto onemogočajo, da bi šli »naprej«, da bi napredovali, rastli. Prepogosto ostanemo v vlogi žrtve, namesto, da bi se odločili za spremembo, ki z Bogom ne le, da je mogoča, še več, brez dvoma je zagotovljena.

Nekatere bolečine pa si zadajamo sami, ko nevede počnemo stvari, ki so v sebi slabe, pa se tega ne zavedamo ali pa si nočemo priznati. Obstajajo pa še druge ovire, ki nam preprečujejo notranje ozdravljenje, osebnostno in duhovno rast. Bogu je mar za človeka v stiski, »pozna vse njegove bolečine« (prim. 2 Mz 3,7), zato je poslal svojega Sina, da bi svet odrešil/ozdravil in ne obsodil (prim. Jn 3,16).

Gospod Jezus nas vabi: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi in jaz vam bom dal počitek« (Mt 11,28).

Vikend program vsebuje:

 

  1. Predavanja

–          udeleženci prepoznavajo svoje najgloblje bolečine, korenine svojih čustvenih stisk oz. bolečin,

–          prepoznavajo korenine in vzroke svoje ujetosti v določene ponavljajoče se vedenjske vzorce,

–          spoznavajo ovire za Božje ozdravljenje,

–          spoznavajo, kako moliti in predati Jezusu Odrešeniku najgloblje rane;

–          vstopajo na pot notranjega ozdravljenja in osvoboditve ter to tudi izkušajo

  1. skupne molitve za ozdravljenje
  2. čas za osebno molitev in refleksijo
  3. čas za osebni pogovor in svetovanje
  4. možnost sv. spovedi in prejema bolniškega maziljenja (zakramenta ozdravljanja)
  5. sv. maša

Zavod Kerigma, zavod za spodbujanje krščanskih vrednot

Več o nas: www.kerigma.si