foto: Pixabay

V ponedeljek, 17. januarja, se za mnoge može in žene, fante in dekleta, ki so se za to odločili, začenja 90-dnevno obdobje odpovedovanja za utrditev v drži svetosti. Akcijo Eksodus90 že nekaj časa izvajajo možje, sedaj bo na voljo tudi Fiat90 za nežnejši spol. Ob tem velja spomniti, da ne gre za neko posamično askezo, ampak za gojenje občestvenosti. 

V nadaljevanju objavljamo pričevanje.

Včeraj sem se spomnil zgodbe cistercijanov. Red je bil povsem na dnu z novimi poklici, praktično pred izumrtjem in zaprtjem. Vanj je stopil sv. Bernard, in za njim večja skupina njegovih sorodnikov, prijateljev in sodobnikov. Sv. Bernard je prinesel prenovo, ne le cistercijanskega reda temveč celotni Cerkvi in predvsem Evropi s strožjim, bolj trdim, pobožnim in na božji previdnosti temelječem krščanskem, meniškem življenju.

Pred leti je že g. Turbitt prejel blagoslov od sv. očeta, da v Cerkvi razvije skupine Mož sv. Jožefa, ki bodo preko mož, družinskih očetov, mladeničev pomagali ponovno  najti možem tisto vlogo in mesto, ki jim v jim gre v Cerkvi, zakonu, družini, župniji in družbi.

In res po vsem svetu, posebno pa v Evropi kot tudi v Sloveniji so se začele razvijati skupine mož sv. Jožefa, ki želijo na nov način začutiti lastno istovetnost, poslanstvo, tako v zakonu, družini, v Cerkvi kot tudi v družbi.

Sedaj pa se je med nami razširilo vabilo, ki nas vse može vabi v Eksodus 90 oziroma Fiat za žene.

Oblikoval se je 90 dnevni program za može in žene, ki si željo preko treh stebrov, tri mesečnega življenja bolj odpreti Gospodovem vabilu: «Prišel sem, da bi imeli življenje in ga imel v obilju.« (Jn 10,10)

Tudi možje so se znašli, naenkrat v primežu nesvobode, ki je predvsem objeta v veliko odvisnost od materialnega in zunanjega ter nemoč, zaživeti bolj svobodno, polno in blagoslovljeno življenje.

Znašli smo se v primežu telefonov, bogatih TV paketov, dobro obloženih hladilnikov, nezdravega sloga življenja, deloholizma, suženjskega služenja za več denarja, profita, v tolažbi hobijev, delovanja za slavo in čast, tostransko bogastvo pod krinko za večjo osebno, zakonsko potrjenost ter družinsko varnost in neodvisnost.

Postajati pa smo začeli, ob vsem materialnem pehanju vedno večji sužnji, nesvobodni, nesrečni, neizpolnjeni …

Več si lahko preberete TUKAJ.