foto: posnetek zaslona

V tem tednu je največja opozicijska stranka LMŠ izlila svoj žolč na Radio Ognjišče. In razlog? Omenjeni radio se je namreč odločil, da bo pred volitvami predstavljal le stranke, ki javno ne nasprotujejo nauku Cerkve. Zato naj bi bila takšna uredniška politika “škandalozna” in “izključevalna”. 

“Medij, ki ima s strani države podeljeno koncesijo za delovanje – Radio Ognjišče, že vnaprej izključuje možnost pogovora s političnimi akterji, ki se ne strinjajo z naukom katoliške cerkve,” so v svojem sporočilu dobesedno zapisali predstavniki Šarčeve stranke. Kot pravijo, gre za neverjetno škandalozno izključevalno uredniško politiko medija, ki bi moral služiti nauku sodelovanja, sobivanja in zagotavljanja enakih standardov in možnosti za vse, verujoče in neverujoče. “S takšnimi nedemokratičnimi praksami se tudi ta medij pridružuje imperiju orbaniziranih SDS trobil,” so še zapisali.

“V zvezi s to izključevalno in pristransko držo Radia Ognjišče pričakujemo od vodstva katoliške cerkve na Slovenskem, da pojasni, ali podpira tovrstno uredniško politiko, ki ni v duhu krščanstva, temveč je farizejska. Je pa po našem mnenju tudi v nasprotju z vsem, kar zagovarja papež Frančišek,” so še zapisali. Ob tem so priložili besedilo in vprašanja, ki so jih prejeli od urednice informativnega programa Radia Ognjišče.

O vsebini dopisa Radia Ognjišče presodite sami:

Spoštovani,

na Radiu Ognjišče do konca februarja pripravljamo serijo predstavitev/pogovorov s predstavniki parlamentarnih in neparlamentarnih strank/gibanj, ki bodo nastopili na parlamentarnih volitvah.

V skladu z našim pravilnikom bomo možnost pogovora v zvočni obliki dali strankam, ki v svojih programih in nastopih ne nasprotujejo (neposredno ali posredno) nauku Katoliške cerkve in z njim povezanih krščanskih vrednot.

Pred tem vas prosimo, da izpolnite spodnji vprašalnik. Prosimo, da se omejite na največ 6 vrstic pri vsakem vprašanju in da ste pri odgovorih čim bolj jasni in nedvoumni. Odgovore pričakujemo do petka, 14. 1. 2022, do 15.ure na e-mail naslov [email protected].

Citiramo vprašanja:

1. Kakšno je stališče vaše stranke do vloge verskih skupnosti, zlasti na področju šolstva in sociale?

2. Evropa je v demografski zimi. Za kakšno politiko si boste prizadevali v parlamentu na področju rodnosti? Kako bi konkretno podprli ženske, ki se soočijo z nepričakovano oz. neželeno nosečnostjo?

3. Ali bi vaša stranka v parlamentu podprla izenačitev zakonske zveze med možem in ženo z drugimi oblikami zvez dveh oseb? S kakšnimi politikami bi vaša stranka zaščitila družino?

4. Bi vaša stranka v parlamentu podprla uzakonitev samomora z medicinsko pomočjo oziroma evtanazijo? Kakšne ukrepe predlagate, da starejši sploh ne bodo razmišljali o končanju življenja na tak način?

5. Kako si bo vaša stranka prizadevala za spravo v družbi, ki je razdeljena zaradi dogodkov polpretekle zgodovine in zdaj tudi zaradi epidemije?

6. V kakšno koalicijo po volitvah bi vstopili? Ali bi katero stranko izključili iz pogajanj?

7. Kakšno je stališče vaše stranke do migracijskega vprašanja? Ali bi morala biti po vašem mnenju Evropa in Slovenija odprti za vse migrante, ki želijo priti k nam?

In naš komentar? Čeprav je predsednik LMŠ Marjan Šarec znan tudi po tem, da je bral berilo v domači župnijski cerkvi, diskurz odziva njegove stranke na uredniško politiko Radia Ognjišče kaže povsem boljševiško usmeritev. Če ne bi bila podpisana LMŠ, bi mislili, da se je na takšen način odzval morda kakšen Miha Kordiš s svojo Levico. Namreč, na njegov način političnega razpravljanja smo se nekako že navadili. Da pa se na takšen nivo spušča LMŠ, ki se deklarira kot sredinska stranka, pa je samo dokaz več, da ima Radio Ognjišče prav. Pa naj se LMŠ še tako sklicuje na papeža. Čeprav je po drugi strani res, da je papež Frančišek aktualno sinodo zastavil kot poskus zajetja mnenj čim širšega kroga ljudi, a sinoda ne pomeni, da so vsa mnenja v skladu z Božjo voljo.

Tudi če LMŠ ne bi uporabila tako ostrega in povsem politikantsko začinjenega besednjaka, bi bil njen napad na Radio Ognjišče vseeno neupravičen. Radio Ognjišče namreč ni nacionalni radio, ki bi moral po uradni dolžnosti skrbeti za ideološko uravnoteženost. Vemo pa, da v praksi nacionalni radio tega ne počne (čeprav bi moral), ampak izvaja pristransko programsko politiko. Pa čeprav je nekako v senci nacionalne televizije, na katero smo bistveno bolj pozorni. Doslej nismo zasledili, da bi se LMŠ zaradi tega spravila na vodstvo nacionalne RTV – razen v zadnjem času, ko je “jenulovcem” prekipelo zaradi domnevne cenzure šestih TV kolumnistov v oddaji Studio City. Ali ko je treba braniti Eriko Žnidaršič pred kazenskimi sankcijami zaradi njenega povsem neprofesionalnega nastopa v oddaji Tarča prejšnji teden. Samo takrat začnejo KUL-ovci dvigovati glave. Profesionalno delovanje RTV Slovenija jih ne zanima kaj dosti.

Sklicevanje na koncesije tu nima nobene zveze s tem, da bi moral Radio Ognjišče ubogati partijske ukaze Marjana Šarca. Takšno koncesijo imajo namreč vse radijske postaje. Frekvence namreč podeljuje država preko svoje agencije. Ob tem velja še enkrat spomniti, da Radio Ognjišče ni v javni lasti, tako kot je to RTV Slovenija. Je radijska postaja v zasebni lasti, tako kot je v zasebni lasti mreža Odlazkovih vplivnih radijskih postaj, preko katerih LMŠ s svojimi sotrudniki z KUL že dolga leta izvaja svojo propagando. In kolikor je znano, se od sedanjih vladnih strank nobena ni pritožila zaradi uredniške politike npr. Radia Aktual, ki širi skrbno prirejene novice iz Odlazkove “centralne redakcije”, ki skrbi tudi za interese LMŠ. Ampak Šarčevim to ni dovolj – oni bi radi na račun neke vsiljene “enakopravnosti” radi prevzeli še nadzor na tem, kjer do sedaj niso imeli neposrednega vpliva.

Na koncu še to: ali tovrstni pritiski LMŠ na uredniško politiko Radia Ognjišče pomeni morda uvod v obdobje po 24. aprilu 2022, ko bodo novinarji po prepričanju njihovih kulovskih sotrudnikov iz SAB lahko spet “mirno spali”? O tem bi lahko še največ povedal fotoreporter Jani Božič, človek, ki se je moral zaradi “poklicne napake” ob izvolitvi Alenke Bratušek za premierko leta 2013 preseliti v Veliko Britanijo, sicer bi se, če bi ostal v Sloveniji, znašel med brezdomci…

C. R.