foto: Pixabay

Ljudje imamo o eksorcizmih pogosto čudne predstave, verjetno tudi pod vtisi filmov, ki so na včasih nekoliko pretiran in nerealističen način prikazovali ta obred. Ker je danes med kristjani vse bolj razširjeno (modernistično) prepričanje, da hudič ne obstaja, pa je treba takim prepričanjem navkljub povedati, da je v tem primeru tudi Sveto pismo laž. Jezus je namreč sam izganjal hude duhove, kar je opisano na več mestih v vseh štirih evangelijih, nasprotniki pa so mu celo očitali, da izganja hude duhove z Belcebubom, poglavarjem hudih duhov. Kdor torej taji obstoj hudega duha, dejansko negira temelje resnice Svetega pisma.

O delovanju hudega je sicer izšlo (tudi v slovenščini) več knjig, med katerimi lahko priporočimo tiste, ki jih je napisal pater Gabrielle Amorth, zagotovo najbolj znani vatikanski eksorcist. Vendar je treba opozoriti, da moramo ločevati preproste eksorcizme od tistih obrednih, ki jih moli le škof ali od škofa pooblaščen duhovnik. Takšni so potrebni le v primeru hude obsedenosti oz. posedenosti, kar se pojavlja denimo pri osebah, ki so imele stik z okultizmom in spiritizmom. V primeru duhovnih zvezanosti je dovolj molitev za osvobajanje, za katero je zelo priporočljivo, da jo izvaja duhovnik.

Vendar pa je naš boj s hudim dejansko del vsakdana. Sveto pismo nas opozarja, naj se upremo hudiču. “Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo od vas pobegnil,” pravi sv. Jakob mlajši (Jak 4,7). Sv. Peter, prvak med apostoli, pa je zapisal: “Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl. Uprite se mu, trdni v veri.” (1Pt 5, 8-9a). V vsakdanjem življenju smo namreč stalno izpostavljeni skušnjavam, pa tudi številnim duhovnim zvezanostim, ki nam preprečujejo blagoslov in nas prisiljujejo v slaba dejanja.

Ker smo sredi sveta, kjer je delovanje zla zelo močno, pa je zelo priporočljivo, če molimo tudi preprost kratek eksorcizem sv. Antona Padovanskega: “Glejte, križ Gospodov, bežite, sovražne sile! Zmagal je lev iz Judovega rodu, korenina Davidova, aleluja!” Del tega vzklika je vzet iz vrstice knjige Razodetja (prim. Raz 5,5). To je zelo preprost eksorcizem, ki ga lahko moli tudi laik v vsakdanjem življenju.

Ta vzklik pa ne more biti nadomestilo za redno molitveno življenje, prejemanje zakramentov (zlasti to velja za spoved), molitev rožnega venca, post, branje Svetega pisma… Vse to je potrebno, da ostanemo v Božjem blagoslovu.

C. R.