Vilma in Dani Siter, začetnika gibanja Družina in življenje (foto: printscreen / youtube)

Vilma in Dani Siter (oba rojena leta 1956) sta poročena skoraj triinštirideset let, imata štiri odrasle otroke, tri sinove in hčer, ki so vsi poročeni, in šestnajst vnukov, piše Marjeta Žebovec na portalu Časnik.si.

Vilma je po izobrazbi zdravnica, specialistka splošne prakse in je bila dvajset let zaposlena v Zdravstvenem domu Krško, Dani pa je učitelj angleščine in knjižničar. S knjigami je delal le kot prodajalec – akviziter, znanje angleščine pa uporablja kot prevajalec tako na srečanjih in seminarjih Katoliške karizmatične prenove, če so gostje tujci, kot tudi pisanih besedil. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil mandat in pol župan občine Krško, leta 2000 pa sta skupaj zaslišala Božji klic, naj začneta poslanstvo med slovenskimi zakonci. Ustanovila sta društvo Družina in Življenje (DiŽ). Besedo Življenje v imenu društva sta zapisala z veliko začetnico (Jn 14,6), kar predstavlja Božjo dimenzijo zakonskega in družinskega življenja. Dani se je takoj popolnoma posvetil temu poslanstvu, Vilma pa je ostala še nekaj časa zaposlena, poleti 2000 pa je tudi ona dala v službi odpoved in se posvetila le poslanstvu skupaj z možem.

Leta 2019 sta prejela tudi najvišje slovensko cerkveno priznanje – odličje sv. Cirila in Metoda. Lani je društvo praznovalo dvajsetletnico delovanja in DiŽ je na YouTube objavil posnetek pogovora z Danijem in Vilmo https://www.youtube.com/watch?v=qpM4rZwfE60. Poseben pogovor so posneli tudi pred kratkim, ko sta zakonca prejela najvišje papeško odlikovanje pro eclesia et pontifice https://www.youtube.com/watch?v=onPbstteoj4. Ta dva in druge pogovore lahko poslušate, zato bodo tukaj nekoliko drugačna vprašanja in druge teme.

Več si lahko preberete TUKAJ.

C. R.