Sv. Janez od križa (foto: Wikipedia)

Sv. Janez od Križa je znano ime med svetniki. Je namreč prenovitelj karmeličanskega reda in pisec mističnih del, zato ga imenujejo »mistični doktor«, saj je s svojimi spisi tudi učitelj duhovnega življenja. 

Rodil se je 24. junija 1542 v Fontiveros pri Avili v revni družini, pri dveh letih je izgubil očeta. Mati se je s svojimi tremi otroki preselila v cvetoče trgovsko mesto, kjer se je Janez v neki zasebni bolnišnici izkazal kot strežnik, lastnik bolnišnice pa mu je omogočil šolanje, ko je opazil njegovo nadarjenost. Še posebej je blestel v književnosti in latinščini.

Ker pa ga je privlačila molitev in kontemplacija, se je odločil za vstop med karmeličane. Kot redovnik je nadaljeval s študijem filozofije in ga z odliko končal. Ni bil pa zadovoljen s posvetnostjo, ki je vdirala v skupnost. Ko je že nameraval oditi h kartuzijanom, je nastopila sv. Terezija Avilska, ki je začela prenovo ženskega karmeličanskega reda po prvotnih pravilih. Ob njej je spoznal, da je poklican k prenovi moškega karmeličanskega reda.

Prvo hišo bosonogih karmeličanov je imel v majhnem samostanu Durvelu v avilski provinci, kjer je skupaj s tremi redovniki zaživel v duhu prvotnih pravil svojega reda. Oblekli so preprosto obleko in sprejeli novo redovno ime. Janez si je pridal ime »od Križa«, ker je bil je velik ljubitelj križa in molitve. Kmalu so tudi drugod zrasli novi reformirani samostani – samostani bosonogih kameličanov.

Umrl je 14. decembra 1591 v Ubedu v Andaluziji (Španija) s križem v roki, star skoraj petdeset let. V skupnosti je preživel 28 let.

Sv. Janez od Križa eden najpomembnejših liričnih pesnikov španske književnosti. Njegova najbolj znana dela so prevedena tudi v slovenščino: Duhovna pesemVzpon na goro KarmelTemna noč in Živi plamen ljubezni. Je zavetnik kontemplativnih redov, mistikov in španskih pesnikov.

C. R.