foto: Facebook profil Andrej Doblehar

V sredo, 15. decembra bo ob 18.00 uri dr. Andrej Doblehar predaval o Jaslicah na Slovenskem. Predavanje bo na ogled na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Božič je krščanski praznik, ki je prekril starodavna poganska obredja, in je hkrati tudi praznik ustvarjalnosti, saj je navdih za razvoj ljudske kulture z množico šeg in navad. Med vsemi dosežki so najbolj značilne in nepogrešljive jaslice, ki so postale simbol božičnih praznikov.

Jaslice občudujemo po cerkvah in postavljamo po domovih, »žive jaslice« pa se uprizarjajo na prostem.

Dr. Andrej Doblehar bo v predavanju predstavil razvoj jaslične tradicije na Slovenskem, še posebej pa bo izpostavil primere umetniških jaslic, ki so jih zasnovali slikarja Leopold Layer in Maksim Gaspari, kiparja Liza Hribar in Wolfgang Kogler, arhitekt Jože Plečnik in umetnostni zgodovinar Emilijan Cevc.

Dr. Andrej Dobehar je umetnostni zgodovinar ter etnolog in kulturni antropolog. Pripravil je že številne oddaje, filme in predavanja s področij varstva kulturne dediščine, starejše likovne umetnosti, etnologije in klasične glasbe. Kot kustos je sodeloval pri različnih projektih v slovenskih galerijah in je član strokovnih komisij.

Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Jože Jan