foto: Pixabay

Pater Milan Kos, ki vodi Anin sklad, je v soboto, 24. julija, maševal na Brezjah. Njegov nagovor je v celoti objavil portal Časnik.si, objavljamo pa tisti del, ki govori o tem, kako se družina sooča z izzivi časa. 

“V današnjem času se vse družine soočate z različnimi izzivi. Nekatere znate svoje močne strani uporabiti za to, da rastete in kljub vsemu dobro uspevate. Vprašajmo se, zakaj so nekatere družine bolj učinkovite od drugih in bolje pripravijo svoje člane na življenje v svetu? Leta raziskav so razkrila, da je tem družinam skupnih predvsem pet značilnosti.

Prva značilnost: člani družine so predani drug drugemu.

Vsak član je v družini upoštevan in cenjen. Družinski člani so zavezani temu, da drug drugemu pomagajo. Med njimi vlada miselnost vsi za enega, eden za vse. Na kratko povedano: so zvesti svoji družini in jo postavljajo na prednostno mesto v življenju.

Druga značilnost: člani družine si izražajo medsebojno naklonjenost.

Biti sprejet in ljubljen je ena najglobljih človekovih potreb. Vsi si želimo, da bi bil naš trud prepoznan in cenjen. Navada močnih družin je, da drug drugemu izražajo hvaležnost. Iščejo dobro v drugem in to odprto izražajo, kadar opazijo. Skupaj praznujejo svoje uspehe. V močnih družinah vlada komunikacija naklonjenosti in pohvale so pogoste.

Tretja značilnost: člani družine preživljajo čas skupaj.

Čeprav je pomembno, da skupaj preživljamo kakovosten čas, je pomembna tudi njegova količina. Močne družine počnejo stvari skupaj, in to pogosto. Uživajo v času, ki ga preživljajo skupaj. Skupaj so pri obrokih, igrajo se skupaj in delajo skupaj. Pogosto dajejo prednost družinskim aktivnostim pred zunanjimi. To obilje skupnega časa jim omogoči razvijanje številnih skupnih izkušenj in spominov, ki povezujejo in krepijo.

Četrta značilnost: člani družine razvijajo vsak svojo duhovnost.

Za mnoge družine je njihova verska skupnost nekakšna razširjena družina, ki jim daje še dodatno oporo. Duhovna povezanost lahko družini daje tudi nekakšen smisel, smer in skupen pogled na stvari. Ali kot pravi stari rek: »Družina, ki skupaj moli, ostane skupaj.«

Peta značilnost: člani družine uspešno rešujejo spore in krize.

Vse družine se soočajo s konflikti, vendar se močne družine spopadejo s težavo, ne spopadajo se pa med seboj. Konflikte rešujejo tako, da so spoštljivi do vsakega posameznega pogleda, ki ga član družine prinaša v določeno situacijo. Ko nastopi kriza, se močne družine povežejo in drug od drugega črpajo moč in podporo.”

Vir: Časnik

C. R.