Msgr. Dražen Kutleša (foto: posnetek zaslona)
Papež Frančišek je sprejel odpoved kardinala Josipa Bozanića pastoralnemu vodenju nadškofije Zagreb. Dosedanji zagrebški nadškof koadjutor Dražen Kutleša – na to mesto je bil imenovan 14. februarja letos – tako tudi uradno prevzela vodenje zagrebške nadškofije. 

Msgr. Kutleša je bil pred tem krajši čas splitsko-makarski škof, pred tem pa desetletje puljsko-poreški škof. O njem smo podrobneje pisali TUKAJ.

Ker je tudi član vatikanske kongregacije za škofe, obstaja velika verjetnost, da bo na naslednjem konzistoriju imenovan za kardinala.

Kardinal Bozanić, ki je vodenje zagrebške nadškofije prevzel leta 1997 od predhodnika Franja Kuhariča, je ob odpovedi nadškofovski službi v izjavi za javnost spomnil, kako je že ob imenovanju Kutleše za nadškofa koadjutorja izrazil željo, da bi zaradi njegovega načetega zdravja novi nadškof prevzel polno odgovornost za zagrebško nadškofijo. Za svojo dolžnost in »dejanje ljubezni do Cerkve« je štel, da prosi svetega očeta, »naj sprejme mojo odpoved kakor hitro je mogoče«, je zapisano v izjavi, objavljeni na spletni strani zagrebške nadškofije.

Kutleša je tako 77. zagrebški škof ordinarij in deveti zagrebški nadškof metropolit po vrsti.

Ob tem naj spomnimo, da bi kardinal Bozanič predpisano starost za upokojitev (75 let) sicer dosegel prihodnje leto. Vendar je zanjo zaprosil že prej.

C. R.