foto: Nebojša Tejić / STA

Slovenska karitas je že začela zbirati sredstva za pomoč prizadetim v potresu, ki je ponoči prizadel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. V ta namen do odprli poseben račun, na katerega je mogoče nakazati sredstva, pomagati je mogoče tudi s sporočili sms.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko denar nakažejo na poseben račun Slovenske karitas (Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: 00 626).

S sporočili sms pa je mogoče pomagati tako, da se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim se daruje pet, z drugim pa 10 evrov, so sporočili iz Slovenske karitas.

Kot so sporočili, bodo vsa zbrana sredstva posredovana Karitas v Turčiji in Siriji. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost. “Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, še posebej v Siriji, ki nosi posledice vojne,” so zapisali. Dodali so še, da bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in za psihosocialno pomoč, pozneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin.

Del Turčije in del sosednje Sirije je namreč ponoči, ob 2.17 po srednjeevropskem času, prizadel potres z magnitudo 7,8, dopoldne, ob 11.24, pa mu je v Turčiji sledil nov potres z magnitudo 7,5. Po poročanju britanskega BBC je šlo v primeru slednjega za nov potres in ne za enega od sicer številnih popotresnih sunkov.

Število žrtev uničujočega tresenja tal je v Turčiji in Siriji po zadnjih podatkih že preseglo 1400.

STA