foto: posnetek zaslona
Hrvaškega glasbenika Jasmina Stavrosa (njegov priimek v grščini pomeni “križ”) pozna mnogo Slovencev. Letos spomladi je po poročanju portala book.hr spregovoril o svojem življenju in srečanju z Bogom. In seveda o spreobrnjenju.

Kot je dejal, so nastopili težki časi za duhovnost in ljubezen. Današnji način življenje skupaj z mnogimi problemi marsikoga odvrne od vere, vendar se je sam moral soočiti s tem. Danes živi na podeželju, odmaknil se je od mnogih skušnjav, ki ga spremljajo od otroštva, vsak dan tudi moli in obiskuje sveto mašo. Kot pravi, v tem času, ki je zelo naklonjen zlu, mladi potrebujejo zelo veliko moči, da se lahko borijo z zlom in duhom materializma, zato je tudi odkrito spregovoril o sebi in svoji zgodbi.
Kot je povedal Stavros, se je obrnil k veri, ko je spoznal svojo ženo, s katero sedaj živita aktivno versko življenje. Prav ona je namreč pripomogla k njegovemu spreobrnjenju. V svoji mladosti je imel veliko tako slabih kot dobrih zgledov. Na področju vere sta mu dober zgled dala stara starša, medtem ko so bili starši prezaposleni, kar se je kasneje odražalo, da je že pri dvanajstih letih prijeti za delo in igrati v baru. In to v baru, kjer je nato nastopila striptizeta. Dve leti je trajalo to suženjstvo. Zanj je bila takšna “služba” velik šok. “Dotaknil sem se dna življenja, z Božjo pomočjo sem tu, kjer sem,” je dejal. Kot je pojasnil, se počuti žalostno, saj na lastnih koncertih opaža, da večje število mladih ljudi prihaja v stanju prestrašenosti. Vendar pa veruje, da je mogoče z Božjo voljo premagati vsako zlo.
Glede na vse izzive,  s katerimi se sooča, si vedno vzame 15 minut za meditacijo v samoti. Ob tem priznava, da ni svetnik, deloval je v svetu pohlepa in razvrata. Kupoval je najdražja oblačila, najraje bi vsak dan obiskal London, saj se je v Splitu dolgočasil. Ker ga ni osrečevalo nič materialnega, se je moral spremeniti – z Božjo pomočjo. Materialne dobrine lahko pridejo in gredo brez težav, če sta na prvem mestu vera in ljubezen, pravi. “Ne more biti materialno na prvem mestu. Preko noči sem izgubil ogromno denarja. Prijatelji so mislili, da bom naredil samomor. Rekel pa se, da je bila ta izguba Božja volja,” je še dejal.
G. B.