foto: Pixabay

Za prvo nedeljo v mesecu septembru – bila je ravno včeraj – velikokrat zasledimo naziv »angelska nedelja«, čeprav se ponavadi liturgično ne spominjamo angelov. Naziv pa je kljub temu ostal. Zakaj?

Praznik angelov varuha praznujemo drugega oktobra. Papež Pavel V. je leta 1608 dovolil za vso Cerkev rimskega obreda obhajati praznik angelov varuhov na prvi prosti dan po sv. Mihaelu (29. septembra), torej na 2. oktober. Klemen IX. je leta 1667 določil, naj bo praznik angelov varuhov na prvo nedeljo v septembru in pri nas je ta nedelja dobila ime “angelska nedelja”. Papež Klemen X. pa je praznik angelov varuhov leta 1670 uvedel za celotno Cerkev in ga nastavil znova na 2. oktober. V naših krajih pa tudi po drugih avstrijskih deželah so ga še naprej obhajali na prvo nedeljo v septembru. Zdaj je god angelov varuhov v vsej zahodni Cerkvi 2. oktobra, naziv »angelska nedelja« pa se je ohranil do danes.

Kljub temu ni brez pomena, da prvo nedeljo v septembru povezujemo z angeli varuhi. Z začetkom septembra se namreč začenja novo šolsko in veroučno leto, zato je primerno, da ob novem začetku priporočamo naše otroke angelom varuhom, prav tako pa tudi učitelje, vzgojitelje in katehete.

C. R.