foto: Kolektor

Na trasi drugega tira na portalu predora T8 v Dekanih so 26. oktobra, postavili kapelico sv. Barbare, zaščitnice predorskih delavcev, ki velja za običaj ob začetku izvedbe predorskih del. Družba Kolektor CPG je kot vodilni partner v konzorciju ob prisotnosti g. Aleša Miheliča, državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, g. Aleša Bržana, župana Mestne občine Koper, g. Pavla Hevke, generalnega direktorja družbe 2TDK in msgr. dr. Jurija Bizjaka, koprskega škofa, izvedla postavitev kapelice sv. Barbare.

Na trasi drugega tira v dolžini 27,1 km je predvidenih kar 7 predorov, ki skupaj s servisnimi in izstopnimi cevmi merijo 37,4 km. Brez predorov gradnja drugega tira na tako zahtevnem geološkem območju ne bi bila možna. Zato je pomemben del tovrstnega projekta tudi postavitev kapelice sv. Barbare. Ta se je odvijala na portalu predora T8, ki je del enotirne železniške povezave Divača–Koper na odseku Črni Kal–Koper. Gre za najdaljši predor železniške proge (v dolžini približno 3,8 km) na spodnjem odseku trase od skupno sedmih predorov na celotni trasi drugega tira. Postavitev kapelice sv. Barbare v predoru T8 tako velja kot simbolično dejanje varnosti in zaščite.

Na ta dan so tako Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, in Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK na portalu predora T8 prisostvovali postavitvi  kapelice sv. Barbare, za katero verjamejo, da ne bo obvarovala le predorskih delavcev, pač pa tudi ostale, ki bedijo nad izvedbo celotne trase železniške proge Divača – Koper. Kipec je v kapelico postavila botra predora, županja občine Divača  Alenka Štrucl Dovgan. Sv. Barbara je tako postala zaščitnica predora T8.

Celotno besedilo in fotogalerijo si lahko ogledate TUKAJ.

L. B.