foto: Jože Biščak

Slovenske gorice so gričevnata pokrajina, ki povezuje Štajersko in Pomurje. Gre za največje slovensko gričevje, znano po vinorodnosti. A najbolj znane so po tem, da se vsaj v njenem zahodnem delu njeni kraji imenujejo po svetnikih, čeprav jih je bilo po letu 1945 veliko preimenovanih. 

Šentilj, Lenart, Benedikt, Voličina, Korena, Vitomarci in še kakšen kraj bi se našel, kjer bi lahko v imenu župnije našli izvirno ime kraja (Št. Ilj, Sv. Lenart v Slovenskih Goricah, Sv. Benedikt…). Kar pomeni, da imajo zavetniki cerkva tu pomembno vlogo.

Tokrat vam v fotografiji in videu predstavljamo Koreno pri Dupleku blizu Maribora. Izvirno se imenuje Sv. Barbara v Slovenskih goricah. Je pa škoda, ker podatkov o cerkvi in župniji na internetu praktično ni. Župnija namreč svoje spletne strani nima.

Smo pa na občinski spletni strani našli podatek, da župnijska cerkev sv. Barbare stoji na mestu starejše cerkve iz leta 1560. Cerkev je bila zgrajena leta 1789, leta 1867 so jo preobokali in obnovili opremo. Na križišču cest stoji trikotno znamenje, ki spominja na kugo v letih 1710 in 1712. Blizu cerkve je pri Ferkovem gradiču kamnit kip sv. Riharda iz leta 1856.

Video si lahko ogledate spodaj:

Danes prav v Zg. Koreni poteka tudi družaben dogodek SDS – klikni TUKAJ.

C. R.