Mostarski škof Petar Palić (foto: posnetek zaslona)

Mostarsko-duvanjski škof msgr. Petar Palić, ki je vodenje škofije prevzel lani, je v intervjuju med drugim komentiral tudi dejstvo, da v nekaterih župnijah škofije, ki jo vodi, delujejo tudi duhovniki, ki po kanonskem pravu ne smejo deliti zakramentov, vendar to vseeno delajo. 

“Duhovniki, ki mimo vseh kanonskih predpisov delujejo v nekaterih župnijah, niso izgnani iz duhovniške službe s strani mojega predhodnika /škofa Ratka Perića, op. ur./. Pač pa so odpuščeni iz frančiškanskega reda, kar pomeni, da mu več ne pripadajo, z izrekom cerkveno-pravnih kazni jim je prepovedano izvrševanje duhovniške službe. Celotna situacija je v rokah Kongregacije za nauk vere, ki obravnava ta primer. Osebno mi je žal vernikov v teh župnijah, ki so v neredu in morajo ponovno prejeti zakramente, za katere so mislili, da so jih že prejeli. V vsej tej zgodbi obstajajo tudi elementi odgovornosti krivičnega zakona Federacije BiH, kot npr. lažno predstavljanje, samopooblastitev ali motenje verskega obreda. Vendar, smo pač v državi, kakršna je,” je za portal medjugorje-info.com povedal škof Palić.

Mostarski škof sicer ni podrobneje komentiral dogajanja v Medžugorju, je pa župnijo od svojega prevzela škofovskih dolžnosti obiskal že večkrat.

C. R.