Včeraj je v Razvojnem centru narave v Poljčanah potekala predstavitev knjige »Po Marijinih stopinjah«, ki jo je napisal teolog, novinar, urednik in publicist Gašper Blažič. Pogovor v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja je vodil namestnik glavnega in odgovornega urednika Demokracije Metod Berlec.

Gašper Blažič se je že v času študija angažiral kot novinar revije Demokracija in nato tudi njene spletne strani, članke pa je pisal tudi za nekatere druge publikacije, precej let je bil tudi redni komentator portala Časnik.si. Je soavtor knjige »Stavka, ki je iztirila rdeči režim« in avtor knjige »Slovenija, vstan’!«. Zdaj je tudi urednik deska spletne strani Demokracija.si ter urednik portalov Blagovest.si in Molitev.si.

V knjižici »Po Marijinih stopinjah« je v obliki šmarničnega branja (31 kratkih poglavjih) orisal življenjsko pot Marije, Božje Matere, kot jo poznamo iz Svetega pisma, izročila, skrivnosti rožnega venca in postaj križevega pota. Ni ona tista, ki predstavlja cilj, pač pa nas vabi k Jezusu. Knjižica bralca vabi v oseben odnos z Bogom in aktivno razmišljanje, za branje je primerna prav vsak dan v letu.

O novih obrazih

Na predstavitvi je beseda najprej stekla o aktualnem političnem dogajanju, saj je Blažič tudi politični komentator; že v svoji zbirki kolumn »Slovenija, vstan!« je želel poudariti, da je treba demokracijo šele doseči, saj levica in desnica nista v enakovrednem položaju, pač pa v asimetričnem. O t. i. novih obrazih meni, da se je potreba po njih pojavila zlasti po razpadu LDS, ko je zmanjkal vezni člen, ki bi delal za staro nomenklaturo. Tej je še najbolj uspelo z Mirom Cerarjem, a vemo, kako se je končalo. Za Roberta Goloba pravi, da ni novinec, saj je bil že leta 1999 državni sekretar za energetiko, zamenjal je tudi nekaj strank. Ko je stopil na oder in zapretil, da je treba fašiste odstraniti, je po Blažičevem mnenju stopil na teren KUL-a, kateremu bo tudi odžiral volivce. Blažič dvomi, da mu bo uspelo na volitve spraviti tiste, ki bi sicer ostali doma.

O nastanku knjižice

Knjižica »Po Marijinih stopinjah« je nastala potem, ko je Blažič pred letom dni prebolel covid-19; to je bilo zanj zelo težko obdobje, pravi, in sicer tudi zato, ker je na družbenih omrežjih videl, da so se razdelili tudi katoličani. Splet dogodkov ga je usmeril v duhovni projekt, nastal je portal Blagovest.si, kjer je začel objavljati razmišljanja, na podlagi tega pa je nastala tudi knjižica. Z njo želi predstaviti Marijo in pogled na Jezusa z njenimi očmi, saj meni, da to morda premalo poznamo. »Ko sledimo Mariji, v resnici sledimo Jezusu,« pravi Blažič.

Vsako poglavje je sestavljeno iz treh delov; iz pripovedi, ki temelji na Svetem pismu, vprašanja za razmislek in predloga kratke molitve.

Sicer pa je pogovor tekel tudi o papežih Janezu Pavlu II., Benediktu 16. in Frančišku, o tem, koliko slednjemu uspevajo reforme, o modernizmu, trenutnih tokovih v Cerkvi, škofovski sinodi o sinodalnosti, sekularizaciji in še marsičem. Je pa Blažič tudi razkril, da razmišlja o novem projektu, in sicer o romanu oziroma božični zgodbi.

Videoposnetek pogovora si lahko ogledate spodaj:

Knjigo “Po Marijinih stopinjah” lahko kupite tudi v Katoliški prodajalni v Krškem, v starem mestnem jedru.

C. R.