foto: Vatican News
Papež Frančišek je pri včerajšnji katehezi govoril o svetem Jožefu kot Jezusovem krušnem očetu. V ospredju so bile teme o posvojitvi, očetovstvu, materinstvu in osirotelosti, poroča slovenska redakcija radia Vatikan. 

Na ta dan dopoldne je potekala prva splošna avdienca v letu 2022. Papež je govoril o Jožefovem očetovstvu ter tako nadaljeval cikel katehez o Marijinem ženinu in Jezusovem skrbniku. Sveti Jožef  je bil Jezusov krušni oče, kar je bilo papeževo izhodišče za razmišljanje o očetovstvu in materinstvu v današnjem času, pri čemer je v ospredje postavil posvojitev kot eno najvišjih oblik ljubezni. Spregovoril pa je tudi o splošni osirotelosti v današnjem času.

“Danes bomo premišljevali o svetem Jožefu kot Jezusovem očetu. Evangelista Matej in Luka ga predstavita kot Jezusovega krušnega očeta in ne biološkega. Matej to natančneje opredeli tako, da se izogne izrazu »se je rodil«, ki se uporablja v rodovniku vseh ostalih Jezusovih prednikov, ter ga opredeli kot »mož Marije, iz katere je bil rojen Jezus, ki se imenuje Kristus« (Mt 1,16). Luka to potrjuje, ko pravi, da je bil Jezusov oče, »kakor so mislili« (Lk 3,23). Torej zdel se je kot oče.

Da bi razumeli krušno ali pravno Jožefovo očetovstvo, je treba vedeti, da je v davnih časih na Vzhodu bila posvojitev zelo razširjena, bolj kot je to v naših dneh. Pomislimo na v Izraelu pogost primer »levirata«, ki je v 5. Mojzesovi knjigi takole opredeljen: »Če bratje bivajo skupaj in eden izmed njih umre, pa nima sina, naj se žena umrlega ne moži ven s tujcem. Njen svak naj gre k njej in si jo vzame za ženo in ji izpolni svaško dolžnost. Prvorojenec, ki ga bo rodila, naj se imenuje po njegovem umrlem bratu, da se njegovo ime ne izbriše iz Izraela« (5 Mz 25,5-6). Z drugimi besedami, starš tega otroka je svak, a pravni oče ostaja pokojnik, ki na novorojenega otroka prenese vse dedne pravice. Cilj tega zakona je bil dvojen: zagotoviti potomstvo pokojnika in ohraniti zapuščino,” je dejal papež.

Več si lahko preberete TUKAJ.

C. R.