vir: SŠK

V letu 2023 mineva 800 let (1223–2023), odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v votlini Greccio, južno od Assisija. Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu.

Ob 800. letnici prvih jaslic sv. Frančiška je v soboto, 25. novembra, natanko en mesec pred Božičem, v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj potekal simpozij o pomenu ‘Frančiškovih’ jaslic.

Uvodoma so poslušalce nagovorili predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, dr. p. Robert Bahčič, apostolski nuncij v Sloveniji nj. eksc. msgr. dr. Jean-Marie Speich ter podžupan Občine Radovljica g. Miran Rems. Nuncij g. Jean-Marie Speich se je med drugim zahvalil p. Robertu Bahčiču za povabilo in pobudo, da pripravi simpozij ob 800. letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega.

Po ogledu kratkega filma o Grecciu so sledila predavanja, prvega je pripravil podpredsednik Mednarodnega združenja jasličarjev, g. Pier Luigi Bombelli, iz Bergama v Italiji. S pomočjo številnih fotografij jaslic smo se sprehodili skozi pestro zgodovino jasličarstva.
V nadaljevanju je sledilo predavanje dr. p. Roberta Bahčiča z naslovom Frančišek Asiški – Alter Christus – drugi Kristus. Z nekaj primeri iz Frančiškovega življenja je pokazal v čem je bila podrobnost med Frančiškom in Jezusom Kristusom in zakaj je sveti Frančišek dobil naziv Alter Christus – drugi Kristus. “Frančišek je iz Greccia naredil novi Betlehem. … Betlehem in Greccio sta dve nerazdružljivi imeni, vsako leto v božičnih spominih. Ker če se je skrivnost božjega učlovečenja Odrešenika sveta zgodila v Betlehemu, se je v Grecciu, s pobožnostjo svetega Frančiška Asiškega, začela njegova mistična podoživitev v povsem novi obliki.” Je med drugim v predavanju dejal p. Robert Bahčič.

Po krajšem odmoru je prisotne pozdravil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Med drugim je dejal, da moramo tudi mi biti tisti, ki rečemo ‘zgodi se tvoja volja’. “Želim, da bi se Božič dogajal vsak dan, da se Bog vsak dan rojeva za nas.”
V nadaljevanju je povezovalec simpozija, g. Nejc Poljanec, prebral povzetke štirih predavanj, ki so vključena v zbornik, pripravljen ob jubileju. Simpozij je s predavanjem ‘Jaslični motivi v opusu Leopolda Layerja in Layerjeve slikarske delavnice’ zaključil dr. Damir Globočnik.

Ob koncu simpozija je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovil razstavo o zgodovini jaslic, ki se nahaja v parku ob baziliki.

Vsa predavanja s simpozija so zbrana v zborniku z naslovom Greccio 1223-2023, ob 800. letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega.

SŠK