Koprske orgle v stolnici (foto: Lea Kalc Furlanič)

V Kopru bo 1. oktobra 2023 ob 20. uri koncert  hrvaške glasbene umetnice Ljerke Ocić. Izvajala bo dela Dugana, Mendelssona, Guilmanta, Rheinbergerja in Paoandopula.

Ljerka Ocić je ena najvidnejših hrvaških glasbenih umetnic. Nastopila je skoraj v vseh Evropskih državah, od ZDA do Južne Amerike, Avstralije in Azije, na znamenitih orglah kot solistka ali komorna glasbenica v okviru glasbenih sezon svetovnih metropol, od New Yorka do Moskve, od Tokia do Sydneyja, od Kuala Lumpurja do Santiaga de Chile, kjer je izvedla več kot 1300 koncertov.

V okviru tematskih koncertnih programov je predstavila celotno orgelsko delo F. Mendelssohna, C. Francka, J. Brahmsa in F. Dugana ter v dveh koncertnih sezonah (2013-2015) izvedla 20 koncertov v okviru projekta “Evropska orgelska glasba skozi obdobja in sloge od 16. do 21. stoletja«. Je umetniška vodja Rabskih glasbenih večerov, orgelskega festivala “Petar Nakić”, vrste domačih koncertov “Iz salona Očić” ter akademskega orgelskega festivala “Anabasis”. Izvaja mojstrske tečaje orgelske interpretacije doma in v tujini in je članica mednarodnih orgelskih žirij različnih mednarodnih orgelskih tekmovanj.

Do sedaj je posnela 30 nosilcev zvoka za domače in tuje diskografske hiše. Je avtorica serije televizijskih in radijskih oddaj, posvečenih orgelski glasbi. Ukvarja se z novinarstvom in raziskovanjem hrvaške orgelske dediščine. Leta 2004 je objavila zbirko esejev »Orgelska umetnost« v izdaji »Matice Hrvatske«. Leta 2006 je izdala knjigo na temo novega metodičnega pristopa k poučevanju orgel “Orgle..energija duha”. Avtorica je univerzitetnega učbenika z naslovom “Evropske orglarske šole od 16. do 19. stoletja” (2022).

Pogosto je vabljena na evropske koncerte akademij (Ljubljana, Weimar, Mannheim, Trossingen, Verona) v okviru programa Erasmus. Od novembra 2014 do 2019 je opravljala funkcijo prodekanje za mednarodno in medinstitucionalno sodelovanje na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu.

Župnija Marijinega vnebovzetja Koper sicer tudi letos organizirala tradicionalni Orgelski festival Koper 2023. Ob drugi obletnici postavitve novih orgel koprske stolnice se bodo zvrstili umetniki iz številnih evropskih držav. Nove orgle so prinesle obogatitev in številne nove priložnosti na področjih glasbenega izobraževanja, poustvarjanja, mednarodnega povezovanja, vrednotenja in predstavljanja kulturne dediščine.

  • 1. 10. 2023 ob 20. uri Ljerka Očić
  • 15. 10. 2023 ob 20. uri Manuel Tomadin
  • 29. 10. 2023 ob 19. uri Elena Privalova
  • 5. 11. 2023 (obletnica blagoslova) ob 19. uri Mirko Butkovič
  • 9. 11. 2023 ob 19.30 uri Istvàn Bàtor

Vljudno vas tudi vabimo, da tudi v letošnji sezoni Sakralnega abonmaja v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani prisluhnete glasbi s sakralno vsebino v izvedbi priznanih zborov in solistov.

Na prvem koncertu z naslovom Moje življenje bomo prisluhnili uglasbeni poeziji Cvetane Priol in Matere Terezije. Skladbe, ki so nastale izpod peres slovenskih skladateljev Uršule Jašovec, Diane Novak, Tineta Beca, Roberta Kampleta, Maksimiljana Feguša in Tomaža Habeta, bosta krstno izvedli sopranistka Pia Brodnik in organistka Rebeka Dobravec.

Koncert bo v sredo, 11. oktobra 2023, ob 19.30. uri v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani.

Vstopnine ni, veseli pa bomo prostovoljni prispevkov.

Vljudno vabljeni!

Vir: SŠK