foto: Demokracija

Nezaupanje v znanost med kristjani raste že desetletja, temelji pa na več dejavnikih: socializem, kot smo ga poznali v obdobju po drugi svetovni vojni; tudi v novejšem času instrumentalizacija znanosti za politične cilje; vpliv sodobne tehnologije, medijev in potrošniškega stila življenja na sekularizacijo družbe.

Predlagano mi je bilo, da zapišem vsaj nekaj stavkov ob opazovanju letos zelo aktualne diskusije med kristjani glede covida-19, cepljenja in ukrepov za zajezitev pandemije nove globalne kužne bolezni, ki se je pojavila nekako sto let po razvpiti španski gripi, zaradi katere je umrlo tudi veliko Slovencev. V nasprotju z lanskim adventom in božičnim časom je letos nastopilo vsaj delno olajšanje, saj tokrat cerkve ne bodo zaprte, ampak bo mogoča udeležba pri bogoslužju. Kljub temu pa se bodo na trenutke tudi vroče diskusije o cepljenju, kakor kaže, nadaljevale tudi v letu, ki prihaja.

Smeri in zakonitosti argumentacije za cepljenje ali proti njemu

Ob tem je morda še najbolj interesanten dokaj velik odziv bralcev v komentarjih na članek, pravzaprav pričevanje Marjete Žebovec. Odzivi so, tako kot sicer na splošno dokaj vroče diskusije na družbenih omrežjih, pokazale določene smeri in zakonitosti argumentacije tako ZA cepljenje kot PROTI njemu. Pokazali so tudi mnoge do sedaj prikrite luknje v medsebojnem komuniciranju pa tudi v duhovnem življenju posameznika, kar sicer s tematiko epidemije in cepljenja nima zveze, vendar so se ravno v tem primeru pokazale največje vrzeli, ki nas sedaj delijo. Tu ne želim izpostaviti nobenega od komentatorjev poimensko niti vsebine posameznih komentarjev, pač pa morda dodajam nekaj splošnih ugotovitev o tem, zakaj in s kakšnimi motivi nekateri kristjani zavračajo cepljenje proti covidu-19.

Več si lahko preberete TUKAJ.