foto: Wikipedia
Med Marijinimi prikazovanji je potrebno omeniti tudi (za zdaj nepotrjena) prikazovanja v Hrušivu ob meji s Poljsko. Zgodila so se leta 1987, eno leto po černobilski katastrofi. 
26. aprila 1987, prav na prvo obletnico černobilske nesreče, se je Marija prikazala enajstletni deklici Mariji Kyzyn. Na poti v šolo je v bližini svojega doma v zapuščeni kapelici (kjer je Stalin prepovedal molitev leta 1947), opazila nenavadno svetlobo in v črno oblečeno ženo z otrokom v naročju. Deklica je stekla nazaj domov k svoji mami Miroslavi. Ko je mama prišla ven, je v njej prepoznala Devico Marijo, nakar sta pokleknili in molili. Marijina podoba je ostala vidna en mesec, včasih na oknu kapelice, včasih na zvoniku ali nad vrhom kupole. Neposrednih prič tega čudežnega dogodka je bilo vsaj pol milijona. Marijina podoba je bila na moč podobna znameniti ikoni, ki jo je sv. Vladimir Veliki daroval svoji ženi Ani po spreobrnjenju Kijeva v krščanstvo.
Čez dobra dva tedna, 13. maja (praznik Fatimske Matere Božje, 70-letnica prikazovanj v Fatimi!) je krajevna televizija predvajala program, ki je želel osmešiti novico o prikazovanjih in preprečiti, da bi se romarji na tem kraju zbirali – zbiralo se jih je okoli 45 tisoč na dan.  In kaj se je zgodilo? V teku oddaje se je na ekranih prikazala Marija, ki so jo videli vsi gledalci.
V enem od številnih sporočil, ki jih je Marija posredovala deklici, je tudi naročila naj ne pozabijo žrtev černobilske katastrofe, ki je bila znamenje in opozorilo za ves svet. Pozvala je k molitvi, pokori in odpuščanju za spreobrnjenje Rusije.
Kot poroča dnevno.hr, pa to ni bilo prvo Marijino prikazovanje na tem kraju. Prikazovanja naj bi se začela že v 16. stoletju v času kozaške vojne, s čimer je ta vas postala romarsko središče. V času hude epidemije kolere leta 1806 se je Marija znova prikazala, na tem mestu je bil odkrit izvir zdravilne vode. 12. maja 1914, malo pred začetkom prve svetovne vojne in tri leta pred začetkom prikazovanj v Fatimi, je Marija napovedala izgubo ukrajinske neodvisnosti za 80 let, veliko trpljenja, preganjanj, a na koncu bo krščanstvo zmagalo in Ukrajina bo spet svobodna. Rusija se bo obrnila od Boga, je še dejala.
Spomladi 1988 je Marija dala naslednje sporočilo: “Preko vas in krvi mučencev se bo zgodilo spreobrnjenje Rusije. Pokesajte se in se ljubite med seboj. Prihajajo časi, ki so bili predvideni kot poslednji časi. Poglejte upostošenje, ki obkroža svet: greh, lenoba, genocid… Če se Rusija ne vrne h krščanstvu, bo sledila tretja svetovna vojna in cel svet bo soočen s propadom.” Marija je pozvala, naj otroke učimo moliti in da živijo v resnici, seveda moramo to najprej početi sami. Poziva nas k molitvi rožnega venca. To je orožje proti satanu, pravi Marija. “Prišla sem, da vas potolažim in vam povem, da se bo vaše trpljenje kmalu končalo. Jaz vas bom zaščitila na slavo in v prihodnost Božjega kraljestva na zemlji, ki bo trajalo tisoč let.” Opozorila je tudi, da bo veliko lažnih odrešenikov, zato naj bomo previdni. “Vi tu v Ukrajini ste prejeli znanje ene, resnične apostolske Cerkve. Večni Bog vas kliče. Zato sem poslana k vam, ker kljub dolgim preganjanjem, ki ste ga pretrpeli, niste izgubili vere, upanja in dobrote.”

Naj spomnimo, da je bilo uradno dejanje posvetitve Rusije storjeno 25. marca 1984. Vendar se mora posvetitev vedno znova obnavljati. Tudi zato vabimo vse bralke in bralce, naj se z molitvijo, pokoro in dobrimi deli pridružimo prizadevanjem za obnovitev posvetitve Rusije Marijinemu Srcu.

G. B. 

Vir: dnevno.hr