Župnija Ilirska Bistrica letos praznuje 750 let obstoja. Na fotografiji je znamenita cerkev svetega Jurija v Trnovem. (foto: župnija Ilirska Bistrica)
Iz ilirskobistriške župnije preko svoje facebookove strani sporočajo, da usposabljajo svoje stanovanje pri župnišču, kamor bodo lahko sprejeli ukrajinske vojne begunce. Potrebujejo pa še pohištvo.
 
Na izredni seji članov župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta (ŽPS in ŽGS) Župnije Ilirska Bistrica so sklenili, da za begunce usposobijo stanovanje pri župnišču.“V soboto, 12.3., smo stanovanje praznili, sledijo beljenje in popravila. Potrebovali bomo pohištvo (postelje, omare, jogije, posteljnino ipd.). Kdor ima uporabne reči, da jih lahko ponudi, prosimo, naj pošlje župniku na e-pošto dimenzije, fotografije in telefonsko številko. Ko bo potrebno, bomo prepeljali v župnišče. Hvala!” so v sporočilu še zapisali na svoji FB-strani. Župnikov kontakt je: Stanko Fajdiga, 031 738 494 ali [email protected].
Poleg tega v pričakovanju potreb za nastanitev beguncev iz Ukrajine Škofijska karitas Koper vabi gospodinjstva, da ponudijo prostor za nastanitev beguncev, predvsem družin (mama in dva do trije otroci). Pričakujejo vsaj eno sobo, kuhinjo in kopalnico. Zainteresirani se lahko javijo tudi župniku Fajdigi.
Župnija Ilirska Bistrica svoje stanovanje ob župnišču usposablja za ukrajinske vojne begunce, vendar potrebuje opremo zanj. Kdor ima pohištvo in druge predmete, ki jih ne potrebuje, se lahko obrne na župnika Stanak Fajdigo. Za prevoz bo poskrbela župnija. (foto: župnija Ilirska Bistrica)
 
In kakor po drugih občinah in regijah tudi v občini Ilirska Bistrica Civilna zaščita, Karitas, Rdeči križ in taborniki skupaj organizirajo zbiranje higienskih pripomočkov, pakirane hrane, pripomočkov za prvo pomoč. Zbiranje bo potekalo ta četrtek in petek od 16. do 18. ure in v soboto od 10. do 12. ure v prostorih skladišča humanitarnih organizacij v garažah Bistriške kasarne – pod Gimnazijo. Hrano pa je moč oddati tudi v košarico v Mercatorju.
L. K. F.