Stolnica sv. Nikolaja v Novem mestu (foto: Matjaž Mirt / Wikipedia)

Ob prazniku blaženega Antona Martina Slomška se morda kdo sprašuje, koliko škofov imamo Slovenci ta trenutek. Morda boste presenečeni, da jih je z današnjim dnem toliko, da na vsako slovensko škofijo pridejo štirje škofi.

V Sloveniji imamo od leta 2006 šest škofij, s tem pa tudi šest škofov ordinarijev. Res je, da je imela celjska škofija do nedavnega izpraznjen sedež, kar je pomenilo enega škofa ordinarija manj, a tudi ta problem je sedaj rešen. Z današnjim dnem bo posvečen nov novomeški škof dr. Andrej Saje, s čimer njegov predhodnik ter soimenjak Andrej Glavan odhaja v vrste upokojenih škofov, čeprav bo še vedno povezan s Slovensko škofovsko konferenco.

Na današnji dan je torej stanje takšno: šest škofov ordinarijev (Stanislav Zore v Ljubljani, Alojzij Cvikl v Mariboru, Jurij Bizjak v Kopru, Andrej Saje v Novem mestu, Maksimilijan Matjaž v Celju, Peter Štumpf v Murski Soboti), dva pomožna škofa (Anton Jamnik in Franc Šuštar, oba v Ljubljani), šest upokojenih škofov (kardinal Franc Rode, nadškof Anton Stres, nadškof Franc Kramberger, nadškof Marjan Turnšek, škof Andrej Glavan, škof Stanislav Lipovšek) ter deset škofov slovenskega rodu, ki delujejo izven Slovenije. Dva delujeta v diplomatski službi (nadškof Ivan Jurkovič v Kanadi, nadškof Mitja Leskovar v Iraku), v Beogradu deluje nadškof Stanislav Hočevar, v Celovcu škof Jožef Marketz, v turškem Izmirju deluje nadškof Martin Kmetec, v Peruju (San Ramon) škof Anton Žerdin Bukovec, v ZDA v Clevelandu škof Edward C. Malesic, v Argentini pa delujejo trije škofje slovenskega rodu: Alojz (Luiz) Urbanč (Catamarca), Vinko (Vicente) Bokalič Iglič (Santiago del Estero) in Andrej (Andres) Stanovnik (Corrientes). Z izjemo Malesica in Marketza so bili vsi rojeni in so odraščali v Sloveniji.

Skupaj imamo Slovenci z današnjim dnem 24 škofov. Med njimi so trije lazaristi (Rode, Stres, Bokalič), dva frančiškana (Zore, Žerdin), dva salezijanca (Štumpf, Hočevar) ter po en kapucin (Stanovnik), minorit (Kmetec) in jezuit (Cvikl). Ostalih 14 prihaja iz vrst škofijskih duhovnikov.

C. R.