foto: posnetek zaslona

Poletni meseci so čas za praznovanja. Na praznik sv. Petra in Pavla velika večina duhovnikov praznuje obletnico svojega duhovniškega posvečenja. Med njimi bo letos svoj jubilej obeležil tudi msgr. Aleksander Lestan, ki je nedavno praznoval 103. rojstni dan, letos pa bo minilo 80 let od njegovega duhovniškega posvečenja. 

Lestan je po rodu iz Mirna, čeprav se je rodil na Štajerskem, natančneje v Rečici ob Savinji, kot sin beguncev s Primorske, ki so bežali pred boji na Soški fronti. Po vrnitvi v porušeno domačo vas se je odločil za duhovniški poklic. Leta 1942 ga je že konec maja zaradi vojnih razmer predčasno posvetil goriški škof Carlo Margotti, skupaj z rojaki Vinkom Črnigojem, Jožkom Kragljem, Slavkom Obleščakom, Slavkom Rejcem, Ludvikom Rusjanom in Ludvikom Slugo. Slednji je po vojni pretrpel mučeniško smrt zaradi komunističnega napada na Lajše pri Cerknem, Lestan pa je bil tedaj kaplan v bližnji Idriji. Tudi njemu so komunistični oblastniki stregli po življenju.

Kasneje je kot dušni pastir opravljal službo župnika v spodnji Vipavski dolini, v Velikih Žabljah, Prvačini in nazadnje v Črničah, kjer se je leta 2004 odrekel službi župnika in ostal duhovni pomočnik. Visoka starost ga ni motila, da ne bi uporabljal računalnika ter interneta, saj je bil med prvimi duhovniki, ki so uporabljali računalnik. Vse do lani je živel v župnišču in pomagal vsem dosedanjim upraviteljem župnije Črniče. Omenjeno župnijo sicer sedaj upravlja Rafko Klemenčič.

Več o jubilantu si lahko preberete TUKAJ.

Ta ponedeljek, 30. maja, bo platinsti jubilej praznoval v Črničah skupaj s škofom dr. Jurijem Bizjakom ter številnimi duhovniki. Sveta maša bo na ta dan ob 17h v župnijski cerkvi sv. Vida.

C. R.