Datumi napadov Hamasa so povezani s Fatimo. (foto: Pixabay)

Velik dar drugega vatikanskega koncila je bil zlasti v tem, da je ponovno obudil podobo Cerkve,  utemeljeno na občestvu, in da je s tega vidika izpostavil razumevanje načela avtoritete in hierarhije. Ob tem je koncil močno poudaril poklicanost vseh k svetosti.

Kaj je pravzaprav drža svetosti? Predvsem v našem spreobrnenju, da se tudi po mentaliteti približujemo Jezusu. Ali kot pravi sv. Pavel: “Nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno.” (Rim 12, 2) Iz zgodovine pa je znano, da so vsi svetniki na takšen ali drugačen način častili Marijo in se po Njej bližali Jezusu. Mnogi celo tako, da so pretrpeli tudi mučeniško smrt.

Takšen primer je bil tudi blaženi Alojzij Grozde. Izšel je iz revnega podeželja kot nezakonski otrok. Božja previdnost ga je pripeljala z Dolenjske v šolo v Ljubljano, kjer je svoje šolske in stanovske dolžnosti izpolnjeval predvsem z rastjo v svetosti. Poleg tega, da se je vključil v Katoliško akcijo, je bil zelo vdan član Marijine kongregacije. Otroško je častil Marijo, saj je bil zaradi družinskih razmer zaznamovan z rano zavrženosti. Njegova mati se je, ko je bil še majhen, poročila s človekom, ki ni bil njegov oče in je malega Lojzeka zelo težko sprejemal. Ko je bil Lojze ljubljanski dijak, je postal tudi pravi bojevnik za Kristusa, vendar se ni nikoli prepustil sovraštvu. Bil je goreč razširjevalec fatimskih sporočil. Zloženko o Fatimi je imel pri sebi, ko je šel na svojo zadnjo zemeljsko pot, od Stične proti domačim Vodalam. Bil je ravno prvi januar, Marijin praznik, ko ga ja pri Mirni zajela partizanska posadka in odpeljala. Po mučenju je bil umorjen, njegovo truplo so našli šele dva meseca kasneje v bližini Mirne. S tem je postal mučenec in pravi pričevalec za vero v naši Sloveniji, kjer si je želel “povsod Boga”.

Naj nas torej Marija spodbuja na poti svetosti, na poti daritve samega sebe za širjenje evangelija. A najprej mora biti moje srce tisto, ki se pusti preoblikovati. S svojo rastjo v svetosti bomo zagotovo tudi druge pritegovali k življenju v Kristusu.

Marija, Kraljica mučencev, pričevalcev, devic in vseh svetnikov, prosi za nas!