Nuuk, glavno mesto Grenlandije (foto: Oliver Schauf / Wikipedia)

Kateri je že največji otok na svetu? Ob tem vprašanju bi marsikdo pomislil. Vendar je odgovor jasen: gre za Grenlandijo, ki je pravzaprav že del Severnega tečaja oz. Arktike. Je pa uradno del Kraljevine Danske, zaradi avtonomije pa že od leta 1985 ni več del Evropske skupnosti oz. Evropske unije. 

Glavno mesto Grenlandije (po slovensko bi se ji reklo Zelena dežela) je Nuuk, ki ima malo manj kot dvajset tisoč prebivalcev. In tudi svojo katoliško župnijo Kristusa Kralja. V njej bo naslednjih pet let bival pater Tomaž Majcen, slovenski minorit, ki je sicer zadnja leta živel v danski prestolnici Kopenhagen, kjer so bratje minoriti obnovili svojo prisotnost. Slovenska in hrvaška provinca sta namreč leta 2017 odprli samostan v Kopenhagnu, kjer sta delovala p. Tomaž Majcen in p. Tomislav Cvetko. Gre za misijonsko postojanko, ki je odprta tudi za brate minorite iz drugih provinc, saj je tam močna prisotnost vernikov iz azijskih dežel.

V 13. stoletju so imeli bratje minoriti na Danskem kar 26 samostanov. Več kot 300 bratov je pričevalo in oznanjalo evangelij v takrat še močno katoliški deželi. Po reformi leta 1536, ko je danski kralj uzakonil luteransko vero in prepovedal katoliško, pa so morali te kraje zapustiti. S podpisom ustave 1849 in svobode veroizpovedi pa se je katoliška Cerkev ponovno vrnila na Dansko. Danes so katoličani tam sicer v manjšini, saj je le en odstotek prebivalcev Danske katoliške veroizpovedi. Večina, 82 % prebivalstva, so člani Evangeličanske luteranske Cerkve, približno štirje odstotki prebivalstva pa so muslimani. V zadnjih sto letih je na Danskem delovalo več kot 30 bratov minoritov, večinoma iz Poljske, Nizozemske, Belgije in ZDA.

Pred nekaj leti pa so bratje minoriti zapustili Dansko. Želja generalnega ministra je bila, da se Red ponovno vrne, škof v Kopenhagnu Czeslaw Kozon je to z veseljem sprejel. Tako so se bratje po skoraj stotih letih ponovno vrnili v dansko prestolnico, katerega zgodovina pričuje o navzočnosti sivih bratov in stalni prisotnosti duha sv. Frančiška. Tam vodijo tudi pastoralno oskrbo dveh župnij, pričujejo pa o bratskem življenju, pospešujejo tudi ekumenski in medverski dialog ter oživljajo Frančiškov svetni red. Od januarja letos 2023 tam uradno deluje samostan sv. Frančiška Asiškega, ki ga je ustanovila Hrvaška minoritska provinca. Za gvardijana novega samostana je bil imenovan p. Tomislav Cvetko, v samostanu pa so do začetka avgusta bivali skupno trije bratje. Na prošnji škofa Kozona so bratje sprejeli izziv za oskrbo katoličanov v Grenlandiji. Na to misijo se sedaj podaja pater Tomaž Majcen, ki je sicer že prej obiskoval Grenlandijo. Dostop do nje je iz Danske mogoč z letalom. Bratje smo o tem razpravljali na samostanskem kapitlju, kjer mi je bila zaupana ta odgovorna naloga, ki sem jo z veseljem sprejel, čeprav s kančkom strahu in negotovosti, saj je to zame osebno velik korak v moji življenjski odločitvi v službi Bogu in ljudem tudi tam na skrajnem severu,” je zapisal pater Tomaž v Sporočilih, glasilu Slovenske minoritske province. Mandat za duhovno oskrbo Grenlandije bo sicer trajal pet let, lahko pa ga podaljšajo. Naknadno nam je p. Tomaž sporočil, da še vedno ostaja aktiven v župniji v Kopenhagnu, ki jo sicer upravljajo bratje minoriti. 

V Nuuku po podatkih spletne strani župnije sicer deluje krajevni župnik Christian Noval.

C. R. 

Dekret škofa Kozona, s katerim je pater Tomaž postal duhovnik v Nuuku.