vir: vseknjige.si

Po sklenitvi škofijskega dela postopka za beatifikacijo in kanonizacijo Božjega služabnika Antona Strleta prihaja med bralce tretja izdaja knjige Vera Cerkve, za katero je izjemni profesor dr. Strle pred več kot petinštiridesetimi leti (1977) izbral, prevedel in uredil najpomembnejše dokumente cerkvenega učiteljstva ali njihove temeljne odlomke, ki segajo vse od antičnega začetka Cerkve, vključno z dokumenti drugega vatikanskega vesoljnega cerkvenega zbora in bistvenimi besedili, do leta 1973. Izšla je pri založbi Celjska Mohorjeva in je izbor najpomembnejših cerkvenih dokumentov o temeljih vere Katoliške cerkve.

Izbrana besedila cerkvenega učiteljstva so povezana v smiselno celoto enajstih tematskih poglavij, ki zajemajo vsa osnovna področja teologije in cerkvenega življenja: od nauka o razodetju do poslednjega človekovega cilja, so sporočili z založbe. Dodana so temeljna besedila veroizpovedi, ki ostajajo skozi tradicijo kot svetilniki vere za vse generacije. Tematski sklopi in pomembnejša besedila so opremljena z izčrpnimi in odličnimi uvodi, ki postavijo dokumente v zgodovinski ter teološki kontekst, kar omogoča njihovo celovitejše in bolj poglobljeno razumevanje. V delu je Strle zasnoval tudi priročen tehnični aparat, ki omogoča hitro iskanje želenih dokumentov; s pomočjo razpredelnic pa lahko raziskovalec z lahkoto pride tudi do besedil v izvirnem grškem ali latinskem jeziku. Dejstvo, da je po petinštiridesetih letih to Strletovo delo spet treba ponatisniti, kaže na njegovo nesporno vrednost in potrebnost tako za teologe, študente teologije kakor tudi za vse druge, ki se želijo poglobljeno poučiti o temeljih verovanja Katoliške cerkve, ki jih se jih v javnosti danes mnogokrat tudi zatemnjuje ali napačno prikazuje.

Anton Strle (1915 – 2003) je bil slovenski rimskokatoliški duhovnik, teolog ter prevajalec in je kandidat za svetnika. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je trideset let, od 1956 do 1985, predaval dogmatiko in delno tudi teološko antropologijo in tudi patrologijo. Njegova zadnja večja knjiga ima naslov Teologi za prihodnost. Ob njegovi 75-letnici je nadškof Alojzij Šuštar zapisal: »Ne samo ljudje, učenci in sobratje prof. dr. Antona Strleta, in toliko drugih, ki so bili deležni njegovega duhovnega bogastva, njegove srčne dobrote in njegove pomoči iz vere, upanja in ljubezni, ampak tudi njegove knjige in njegovi spisi bodo še dolgo govorili o človeku, duhovniku, znanstveniku in pisatelju.« C.R.

Knjigo naročite na tej POVEZAVI.

slosolar.si