foto: Facebook

Vladimir (Mirko) Kozina je v slovenskem prostoru dokaj neznano ime. Katoliški duhovnik, doma iz Zapotoka blizu Ribnice, ima morda med Hrvati tudi kakšnega soimenjaka po imenu in priimku (denimo odvetnika ali pa že pokojnega frančiškana iz Hercegovine), sam pa je umrl leta 2014 daleč stran od domovine, v emigraciji. Star je bil 95 let.

Rodil se je leta 1919 in se kot bogoslovec soočil s tragedijo komunistične revolucije. Komunisti so mu namreč ubili očeta, mater in brata – invalida. Leta 1945 je odšel v begunstvo, v Avstriji je bil posvečen v duhovnika, leta 1949 pa je prišel v San Francisco v ZDA. Deloval je v škofiji Oakland na severu Kalifornije. Upokojil se je leta 1994.

Ena od ameriških spletnih strani poroča, da je bil Kozina po drugem vatikanskem koncilu prvi duhovnik, ki je po indultu svojega škofa še naprej lahko maševal po tridentinskem obredu.

Usoda družine Vladimirja Kozine je sicer opisana TUKAJ. Med njegovimi sestrami je bila najstarejša sestra Marija, ki je nato postala klarisa in na čudežen način poskrbela za vrnitev klaris v Slovenijo, o čemer je izšla tudi knjiga. Več o njej TUKAJ.

Kozina je svojo knjigo “Komunizem, kot ga jaz poznam” izdal leta 1971. V slovenščini je tega leta izšla v Argentini. Sedaj je v ponatisu izšla pri založbi Nova obzorja. Naročila: [email protected] ali na telefon: 01/24 47 200.

G. B.