foto: Wikipedia

Če 13. maja praznujemo god oz. praznik Fatimske Matere Božje (letos se ta dan ujema s slovesnim praznikom Gospodovega vnebovhoda), velja spomniti na še nekatere dogodke na današnji dan.

Denimo, na današnji dan pred 80 leti je na Mali gori pri Ribnici prišlo do spopada trojice pripadnikov organizacije TIGR z italijanskimi karabinjerji, kar je bil prvi oborožen spopad z okupatorjem na slovenskih tleh. O tem smo sicer podrobneje pisali TUKAJ. Tudi o tem, da se spopad za tigrovce ni dobro končal, ker jih je izdal slovenski orožnik, za katerega se je šele dolga desetletja kasneje izkazalo, da je bil komunist. Kot je znano, so bili komunisti v tem času zavezniki okupatorjev zaradi sporazuma med Hitlerjem in Stalinom.

Na isti dan tri leta kasneje je komunizem manifestiral z novo zmago: Josip Broz – Tito je namreč 13. maja 1944 v Drvarju ustanovil Oddelek za zaščito naroda – OZNA, kasneje preimenovana v Udbo. Seveda »zaščita naroda« ni imela ničesar skupnega niti z narodom niti z njegovo zaščito, ampak je šlo za boj proti »notranjim sovražnikom«, nasprotnikom komunistov – tako piše Tino Mamić na portalu Vipavska.eu. Več TUKAJ.

40 let po uporniškem dejanju tigrovcev pa se je zgodil atentat na papeža sv. Janeza Pavla II. Nanj je izstrelil kroglo turški napadalec Ali Agça, po napadu je bil papež, kot pravijo nekateri podatki, za nekaj časa celo klinično mrtev. Vendar je krogla, ki bi morala zadeti njegovo srce, iz neznanega razloga spremenila smer. Napad se je zgodil slaba tri leta po izvolitvi Janeza Pavla II., ki je bil doma iz tedaj komunistične Poljske. Atentator je bil sicer član turške nacionalistične organizacije Sivi volkovi, slednja pa naj bi skušala papeža likvidirati tudi zaradi interesov komunističnih tajnih služb. Več TUKAJ.

C. R.