Magdalena Gornik v času zamaknjenja. (foto: Frančišek Lampe / Wikipedia)

Za Magdaleno Gornik ste verjetno že slišali. Mistikinja, ki je doživljala Jezusovo trpljenje in celo krvavela, je bila zaradi afere z “vodiško Johanco” dolgo časa v pozabi. Šele diplomsko delo in knjiga teologinje Martine Kraljič sta to mistikinjo iz okolice Sodražice postavili na častno mesto v zgodovini Cerkve na Slovenskem.

“Prvo Magdalenino zamaknjenje je bilo že pri trinajstih letih (11. avgusta 1848). Od 24. avgusta 1848 pa do svoje smrti, 23. februarja 1896, je vsak večer imela zamaknjenje. Včasih se je zamaknila tudi po večkrat na dan. Nekaj posebnega so bila petkova zamaknjenja (trajala so kar tri ure) in zamaknjenja v velikem tednu. Včasih je bila Magdalena v zamaknjenju tudi po več dni, celo tednov. Pravzaprav je bil čas trajanja zamaknjenja odvisen od praznika ali svetejšega časa, zamaknjenje se je namreč ravnalo po cerkvenem letu. Magdalena se je zamaknila  pri vsaki sveti maši. Vedela je v stanju zamaknjenja tudi, kdaj se je v njeni bližini nahajal duhovnik z Najsvetejšim zakramentom, čeprav ga s telesnimi očmi ni videla. Takrat je vedno počastila sveto Rešnje Telo. Sicer pa je bilo v zamaknjenju njeno telo neobčutljivo za vse zunanje dražljaje.  Magdalena je vedela povedati vse, kaj se v zamaknjenju dogajalo. Prav tako je znala jasno ločevati med tem, kaj je videla še pred zamaknjenjem in kaj potem v zamaknjenju. Vsako njeno zamaknjenje je bilo povezano z videnjem. V stanju zamaknjenja je bila velikokrat deležna mističnega trpljenja, še posebno zadnjih nekaj let življenja je proti koncu vsakega zamaknjenja veliko trpela. Takrat so se ji odprle tudi stigme,” je zapisano na spletni strani župnije Sodražica. Več o tem TUKAJ.

Knjiga o Magdaleni Gornik je sicer izšla leta 2008, v kratkem pa naj bi izšel tudi prevod knjige v hrvaščini, so sporočili iz hrvaške založbe Figulus, ki upravlja s portalom Book.hr.

C. R.