Maksimilijan Matjaž (foto: škofija Celje)

Škofija Celje se veseli in se pripravlja na škofovsko posvečenje novoimenovanega celjskega škofa msgr. Maksimilijana Matjaža. Škofovsko posvečenje bo na nedeljo Svete Trojice, 30. maja 2021, ob 15. uri v župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu. Glavni posvečevalec bo apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich, soposvečevalca pa msgr. Martin Kmetec, nadškof metropolit Izmira, in upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, sporočajo iz celjske škofije

Kraj posvečenja je bil izbran zaradi največje cerkve v škofiji, ki omogoča, da kljub previdnostnim ukrepom posvečenju prisostvuje vsaj nekaj več predstavnikov vernikov in duhovnikov celjske škofije ter povabljenih gostov, kakor bi to dopuščal prostor v celjski stolnici. Slovesnost bo potekala ob upoštevanju zaščitnih ukrepov v omejenem krogu povabljenih gostov, predstavnikov duhovnikov in vernikov. Za prenos slovesnosti bosta poskrbela RTV Slovenija in Radio Ognjišče.

Teden dni pred škofovskim posvečenjem, na binkoštno soboto, 22. maja, ob 15. uri pa bo v župnijski cerkvi Sv. Duha v Celju imenovani celjski škof Maksimilijan ob prisotnosti apostolskega nuncija msgr. Jean-Marie Speicha, predstavnikov duhovnikov in vernikov med molitvenim bogoslužjem javno izpovedal veroizpoved. Prenos bo mogoče spremljati preko Youtube strani.

Podrobnejše informacije bodo na voljo v prihodnjih dneh. Za morebitna vprašanja pišite na [email protected]

Novega škofa Maksimilijana in vse naše škofijsko občestvo priporočamo v molitev.

Nebeški Oče, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo.
V svoji dobroti si izbral svojega služabnika Maksimilijana,
da bo kot naslednik apostolov vodil tvoje vernike.
Daj mu duha modrosti in moči, da bo zvesto vodil zaupano mu ljudstvo.
Pomagaj nam, da bomo v raznolikosti darov tvojega Duha
gradili občestvo s teboj, prepoznavali znamenja časa
in rasli v zvestobi Kristusovemu evangeliju.
Po Kristusu našem Gospodu.
Amen.

C. R.