Dr. Aleš Maver (foto: arhiv Demokracije)

Dr. Aleš Maver, zgodovinar, prevajalec in publicist, o najnovejšem apostolskem pismu papeža Frančiška z naslovom “Varuhi tradicije”:

“Tudi v Sloveniji so se mnogi že razveselili in se bodo še razveselili novega motuproprija. V njem vidijo in bodo videli korak v svetlo prihodnost, stran od zarjavelih in čudaških praks. Njihovo veselje jim privoščim. Vendar videz v tem primeru precej vara. Dokument Traditionis custodes namreč nosi jasen pečat tiste skupine iz Frančiškove okolice, ki bi jo lahko v jeziku, kot jo običajno uporablja, imenovali najbolj reakcionarno v sodobni Cerkvi. Gre za ostarele teologe, pretežno iz zahodne Evrope, ki so svojo mladost in vrhunec doživljali v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Žal se je zanje čas ustavil leta 1968, ko je bila v teku njihova revolucija.

Podobno kot ostareli junaki slovenske medvojne in povojne revolucije, ki so v zadnjih letih pred biološkim zatonom poskušali vsej javnosti znova vsiliti svojo resnico, skušajo pred odhodom s scene vso Cerkev in predvsem same sebe prepričati o pravilnosti svojih takratnih odločitev. Žalostno dejstvo je namreč, da se soočajo z razbitinami svojih sanj. Njihova revolucija je v številnih zahodnoevropskih okoljih opustošila in izpraznila cerkve.  Vstajenje tradicionalne latinske maše je zanje živ očitek o njihovem neuspehu.”

Vir: Časnik (v celoti je članek dostopen TUKAJ)