Salezijanec Rudi Borštnik je dočakal 70 let duhovništva. (foto: DonBosko.si)

Med letošnjimi duhovniškimi jubilanti ni bilo mogoče spregledati železomašnika Rudija Borštnika, salezijanca, ki je pri 97 letih dočakal visoki jubilej – 70 let mašništva. Zakrament mašniškega posvečenja je prejel 24. junija 1951 na praznik rojstva sv. Janeza Krstnika, 70-letnico tega dogodka pa so obeležili 26. junija letos v Skadru v Albaniji.

Slovesno mašo je v hišni kapeli salezijanskega zavoda v Skadru vodil upokojeni barski nadškof msgr. Zef Gashi, ki tudi sam prihaja iz vrst salezijancev. Ob njem pa sta bila slavljenec Rudi ter ravnatelj skupnosti v Skadru, Tran Tan Huy Battista. Somaševalo je še deset duhovnikov, poroča spletna stran Donbosko.si. “Petje je s kitaro v rokah vodil salezijanec Dominik (mogoče ga kdo pozna pod imenom Skender) Qerimi. Po sveti maši je smo naredili še skupno fotografijo, nato pa je sledilo slavnostno kosilo. Med fotografiranjem je nas Slovence g. Rudi malce »zbodel«, da nismo zapeli nič po slovensko. A smo mu obljubili, da bomo nadomestili pri kosilu in smo obljubo tudi držali,” je na spletni strani zapisal Janez Mirtek.

Ta slovesnost je bila hkrati tudi že poslovilna, le da se morda tega ni nihče jasno zavedal. Dober teden po slovesnosti, na praznik sv. Cirila in Metoda, je Bog poklical duhovnika Rudija k sebi. Dva dni kasneje je bil pokopan v Skadru v Albaniji.

Rudi Borštnik se je rodil 15. decembra 1923 na območju sedanje župnije Št. Jurij pri Grosupljem. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, stanoval pa v Salezijanskem zavodu na Rakovniku. Noviciat je opravil na Radni in na Selu v Ljubljani (1940–1941). To je bil zadnji noviciat na Radni; tamkajšnje novince in salezijansko osebje so pregnali Nemci, zato se je noviciat nadaljeval na Selu v Ljubljani, ki tudi ni bila končna postaja tega noviciata, saj so prve redovne zaobljube izpovedali na gradu Lisičje (Škofljica) 7. 10. 1941. Zadnji dve leti gimnazije je opravil na Rakovniku in tam maturiral (1944).

Filozofske študije je opravil na salezijanskem ateneu v Turinu Rebaudengo (1947). Teologijo pa je študiral v salezijanskem študentatu v Madridu (Carabanchel), kjer je 19. 6. 1949 izpovedal večne redovne zaobljube in bil 24. junija 1951 posvečen v duhovnika. Po duhovniškem posvečenju je v Španiji opravljal različne službe v filozofskem študentatu (šolski svetnik, katehet), hkrati pa je vse do leta 1969 poučeval filozofijo, ko se je na pobudo takratnega inšpektorja Martina Jurčaka vrnil v Slovenijo.

Od 1969 do 1976 je opravljal službo ravnatelja v Želimljem. V letih 1970–1976 je bil inšpektorjev vikar, v letih 1976–1982 pa 8. inšpektor Inšpektorije sv. Cirila in Metoda Ljubljana. Po koncu te odgovorne službe je zopet deloval v Želimljem. V letih 1982–1989 je deloval kot ravnatelj in profesor filozofije, v letih 1984–1990 pa je bil tudi magister novincev. 1991–1994 je deloval v skupnosti na Rakovniku, leta 1994 pa je kot misijonar odšel v Skadar v Albaniji in bil tam kot ravnatelj in magister novincev do leta 2006 odgovoren za vzpostavljanje salezijanske karizme v ‘deželi orlov’, ves čas do konca življenja tudi priljubljen in iskan spovednik.

Vir: donbosko.si

C. R.