Cerkev Marijinega rojstva v Velikih Laščah (foto: arhiv Demokracije)

Poročali smo že o dokaj obsežnem paketu premestitev v škofiji Celje, kjer je novi škof dr. Maksimilijan Matjaž takoj po tistem, ko je sprejel škofijo v kanonično posest, začel z obsežnimi spremembami, kar obsega tudi številne personalne spremembe v škofiji.

O konkretnih personalnih spremembah je sicer malo znanega, saj celo večina župnijskih oznanil o tem molči in so tudi mnogi farani o tem obveščeni tik pred zdajci. No, razlog je tudi ta, da veliko župnij za poletni čas izdaja oznanila za daljši rok (en mesec), ko spremembe še niso znane, duhovniki pa farane o odhodih in prihodih obvestijo le ustno. Celo tam, kjer oznanila izdajajo tedensko, o spremembah molčijo vse do začetka avgusta.

Iz do sedaj zbranih informacij je mogoče razbrati, da se bodo tudi v celjski škofiji oblikovale pastoralne zveze nekaterih župnij. Tako bo na območju Mozirja oblikovana zveza štirih župnij, ki jih bosta oskrbovala župnik Aleksander Koren in novi kaplan Ivan Hrastnik. Podobna ureditev se obeta tudi v Laškem, od koder oskrbujejo še najmanj tri župnije.

Spremembe se obetajo v celjskih mestnih župnijah. V celjsko stolno župnijo prihaja dosedanji župnik župnij Šmarje pri Jelšah, Sladka gora in Kristan vrh Tadej Linasi. V župniji Celje Sveti Duh pa prihaja dosedanji župnik iz Rečice ob Savinji David Zagorc. Spremembe se obetajo v kapucinskem bratstvu v župniji Celje sv. Cecilija, saj po enem letu odhaja gvardijan br. Matej Nastran, ki bo po novem župnik župnije Maribor – Sv. Jožef. V Celje pa prihajata br. Vinko Škafar in br. Jurij Štravs, dosedanji župnik v Kančevcih. Za ostale župnije na območju celjske dekanije ni predvidenih personalnih sprememb.

Med zanimivimi novostmi je zagotovo selitev Janeza Turineka iz Senovega v Videm ob Savi. Zagotovo si bodo oddahnili tisti, ki bi radi na vsak način zadržali ime Titove ceste na Senovem in so dosedanjemu župniku hudo zamerili njegova stališča o jugoslovanskem diktatorju.

In v drugih škofijah? Novega župnika bo dobila župnija Kranj-Primskovo, ki jo je lani do svoje smrti vodil župnik Franc Godec. Novi župnik bo Sebastjan Cerk, do sedaj župnik župnije Ljubljana-Stožice. Novega župnika dobiva tudi župnija Stranje pri Kamniku, kjer je letos prišlo do izstopa iz duhovniškega stanu. Imena novega dušnega pastirja niso sporočili. Vse pa bo jasno sredi avgusta, ko bo novi razpored duhovnikov objavil verski tisk.

C. R.