Cerkev so podrli, ker je bila moteča... (foto: arhiv)

Slovenska javnost je od minule sobote bogatejša za nov dokumentarni film z naslovom Plečnikov skriti biser, posneli so ga v studiu Matjaža Feguša.  

Enourni dokumentarec, bogat s pričevanji in strokovnimi utemeljitvami, pripoveduje zgodbo o Plečnikovi cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom, ki so jo po vojni, zato da bi na njenem mestu priredili 7. kongres Zveze komunistov Jugoslavije (ZKJ) ter v nadaljevanju zgradili Gospodarsko razstavišče, porušili in nato dobesedno – prestavili, na Vodovodno cesto. “Gre za edinstveno zgodbo v slovenskem prostoru, ki me je osebno zelo pritegnila. Pobudo za njeno upodobitev na filmskem platnu je dal pater Andraž Arko, bežigrajski župnik, tudi producent in scenarist filma,” pojasnjuje režiser Matjaž Feguš.

V filmu spregovori veliko ljudi, ki jih na čas pred rušitvijo Plečnikove cerkve in na njeno selitev veže živ spomin. Pred njo je tam stala manjša cerkvica sv. Krištofa. Zaradi hitrega naseljevanja tega dela Ljubljane in zato ustanovitve nove župnije Bežigrad so ji na pobudo tedanjega župnika Kazimirja Zakrajška po načrtih znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika prizidali novo cerkev sv. Cirila in Metoda. Obe sta morali končati pod bagri. Navadni, a prizadevni ljudje, laiki in duhovniki, skupaj s povojnim župnikom patrom Krizologom Zajcem so uspeli prepričati oblast, da ohrani bežigrajsko Plečnikovo cerkev, tako da dovoli njeno selitev na novo lokacijo. “Navkljub povojnim političnim razmeram so bila namreč tudi med oblastmi nesoglasja, nekateri so se vendarle zavedali, da gre za neprecenljivo Plečnikovo umetnostno kulturno dediščino, ki jo je treba ohraniti,” še pove režiser. V filmu se tako razkrije skrivnost, koliko besede je pri tem imel predsednik KZJ Josip Broz Tito …

Več si lahko preberete in fotogalerijo ogledate TUKAJ.

Lea Kalc Furlanič / demokracija.si