Fotografija je simbolična. (foto: Pixabay)

Čeprav so za katoličane glavna duhovna hrana Sveto pismo, izročilo ter zakramenti, pa je med aktivnimi katoličani marsikdo, ki posega tudi po »pomožni« duhovni hrani, med katero velja omeniti tudi različna privatna razodetja.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve glede privatnih razodetij navaja, da »čeprav ne spadajo k zakladu vere, morejo pomagati, da bi živeli vero samo, če le ohranijo svojo tesno usmerjenost na Kristusa. Cerkveno učiteljstvo, ki mu pripada razločevanje takšnih zasebnih razodetij, zato ne more sprejeti takšnih, ki si domišljajo, da bodo presegla ali popravila dokončno razodetje, ki je Kristus.« Iz tega sledi, da nobeno privatno razodetje ne more preglasiti niti Božje besede niti cerkvenega učiteljstva, kar bi morali katoličani tudi upoštevati.

Žal pa se v praksi pogosto dogaja, da vsaj nekateri bolj aktivni katoličani svojo duhovnost bolj kot na Svetem pismu in cerkvenem učiteljstvu ter zakramentih gradijo na privatnih razodetjih, predvsem tistih, ki so bila razglašena za nepristna. To ne pomeni, da se že iz »neba« vidi, da so napačna. Prav nasprotno, na prvi pogled so lahko zelo krščanska in pravoverna. Vendar pa vsebujejo tudi »kapljico strupa«, ki vso vsebino zastrupi. To prepoznamo šele po sadovih. Če se naša drža znotraj Cerkve odraža v edinosti, smo na pravi poti. Vendar pa se lahko zgodi tudi drugače – da zaradi »zastrupljene« duhovnosti postanemo nosilci razdora, čeprav se sami tega niti ne zavedamo.

Poglejmo primer. Nedavno smo na družbenih omrežjih ob objavi vsebin o tem, ali je za katoličana res nesprejemljivo, da se cepi proti covid19, pojavili precej ostri komentarji. Češ, Božja Mati Marija je v prikazovanju vidcu Edsonu Glauberju glede cepljenja jasno rekla NE. Pustimo ob strani dejstvo, da je kongregacija za nauk vere leta 2017 omenjena prikazovanja označila za neavtentična. Tu je bolj pomembno vprašanje, ali je torej celotno cerkveno učiteljstvo v zmoti, če je privolilo v cepljenje? Je tudi papež Frančišek ravnal proti Božji volji, ker se je opredelil za cepljenje? Kaj je glavni kriterij opredeljevanja? Enostavnih odgovorov tu ni, vendar je že na prvi pogled jasno, da so nekateri verniki postavili na kocko celotno učenje Cerkve s tem, ko so nad mnenje Cerkve postavili domnevno »sporočilo iz nebes«, za katero ne vemo, ali je pristno. Tovrstni primeri so sprožili precejšnjo mero needinosti in tudi sporov znotraj občestev. Mar ni razdor delo samega hudiča?

Torej, ko uživamo duhovno hrano, premislimo, ali je res vse, kar najdemo na mizi, polni jedi, za nas in za ljudi okoli nas, zdravo in primerno. V vsakem primeru pa velja, da Svetega pisma, izročila in stališč Cerkve ne podrejajmo nečemu, kar ni nujno od Boga. Ne vpregajmo voz pred konja!

G. B.