vir: Wikipedia

Slomškovo nedeljo bomo letos praznovali v nedeljo, 26. septembra 2021. Osrednja slovesnost bo pri Sv. Jožefu v Celju. Ob 15h bo molitvena ura, ob 16hpa sveta maša, ki jo bo ob somaševanju navzočih duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. 

V Sloveniji obhajamo god bl. Antona Martina Slomška 24. septembra, Slomškovo nedeljo pa na nedeljo, ki je po datumu najbližje godovnemu dnevu. S tem dogodkom tudi na zunaj in slovesneje obeležimo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas. Pred beatifikacijo oz. razglasitvijo za blaženega je bil 24. september kot dan Slomškove smrti (1862) dan spodbude in molitve za beatifikacijo, odslej pa za kanonizacijo oz. razglasitev za svetnika.

Dan prej pa bo Slomškovo srečanje na Ponikvi. “Geslo Ljubimo domovino in besedo materino (bl. Anton Martin Slomšek) nas bo povezalo ob izmenjavi izkušenj in mnenj o različnih vzgojnih tematikah ter druženju vseh, ki mlade vodijo v življenje. Letošnje šolsko in katehetsko leto bomo izročili priprošnji bl. Slomška, da bi bilo kljub negotovemu času blagoslovljeno in vedro,” sporočajo iz Društva katoliških pedagogov.

Osrednje predavanje z naslovom Učitelj kot vzgojitelj – spodbude in ovire pripravlja ddr. Barica Marentič Požarnik. Pogovoru ob njenem razmisleku bo sledil kulturni program s podelitvijo Slomškovih priznanj. Dan bomo sklenili s sveto mašo, ki jo bo ob somaševanju drugih duhovnikov vodil celjski škof dr. Maksimiljan Matjaž.

Dnevni red:

  • 9.00 Zbiranje pred cerkvijo na Ponikvi
  • 9.30 Uvodni pozdrav
  • 9.45 Predavanje ddr. Barice Marentič Požarnik: Učitelj kot vzgojitelj – spodbude in ovire
  • 11.00 Kulturni program in podelitev priznanj
  • 12.30 Sveta maša (somaševanje vodi celjski škof msgr. dr .Maksimiljan Matjaž)
  • 14.00 Kosilo

Več informacij: DKPS, [email protected], 01 43 83 983 ali SKU, [email protected], 031 312 110

Dogodek organizirajo Društvo katoliških pedagogov Slovenije, župnija Ponikva in Slovenski katehetski urad.

C. R.