Kip sv. Antona Padovanskega (foto: Pixabay)
Danes praznujemo god sv. Antona Padovanskega, sodobnika sv. Frančiška Asiškega, ki se je pridružil Frančiškovemu bratstvu in postal najbolj znani pridigar v tej redovni družini. Po rodu je bil Portugalec, deloval pa je v glavnem v Padovi, čeprav je sam peš prepotoval velike razdalje, da bi dosegel zveličanje ljudi.  Znani so tudi čudeži že v času njegovega življenja.
Enega od čudežev opisal Renzo Allegri v knjigi “Kristusova kri”, odlomek pa je objavila hrvaška spletna stran book.hr. Objavljamo samo kratek povzetek.
Nekega dne je Anton imel v Riminiju, kjer se je zadrževal, opravka s heretikom, ki je zanikal Kristusovo resnično prisotnost v evharistiji. Ta heretik se je namreč zaobljubil, da se bo spreobrnil v katolištvo, če mu bo sv. Anton dokazal resnično navzočnost Jezusa v hostiji.  Po prepričanju je bil namreč katar, ti pa niso verovali v Kristusovo navzočnost v evharistiji. Najprej je hotel Antona preizkusiti – povedal mu je za mulo, ki jo ima v hlevu že tri dni brez hrane in jo bo pripeljal na trg, kamor bo sv. Anton prinesel moštranco z Najsvetejšim. V tem času bo gospodar muli ponudil hrano in če se bo vseeno priklonila duhovniku z monštranci, bo to zanj znamenje.
Na dan, ko naj bi se to zgodilo, se je zbralo vso mesto. Sveti Anton je najprej maševal v bližnji kapeli, heretik pa je prišel v družbi somišljenikov. Bil je prepričan, da bo Antona stisnil v kot.  Anton pa je po koncu maše vzel sveto hostijo in odšel z njo do mesta, kjer se je nahajal njegov znanec z mulo. Takoj ko je slednji zagledal Antona, je muli ponudil krmo. A ko je Anton prišel do mule, je muli ukazal, naj izkaže Bogu spoštovanje. Mula je pustila seno in pokleknila in nagnila glavo navzdol v znak velikega spoštovanja. Heretik se je ob tem dogodku spreobrnil.
Celoten odlomek je na voljo TUKAJ.
C. R.