Sv. Valburga (foto: Wikipedia)

Ste vedeli, da obstaja družina iz Wessexa v Angliji, v kateri so dosegli svetništvo kar štirje njeni člani? Med svetnike so tako prišteti Rihard, sinova Vilibald in Vunibald ter hči Valburga. Slednja goduje prav danes. 

Rodila se je okoli leta 710 v Wessexu, je že od mladih nog pa je živela v benediktinskem samostanu Wimborne v Angliji, kjer je bila opatinja njena sorodnica sv. Lioba. Okrog leta 750 je prišla na povabilo svojega strica sv. Bonifacija v Nemčijo, kjer sta delovala že njena brata sv. Vilibald in sv. Vunibald. Sv. Valburga je tako vodila ženski samostan, nato pa negovala brata Vunibalda, ki je hudo zbolel. Po njegovi smrti je prevzela tudi vodenje moškega samostana. Odlikovala se je z izredno modrostjo in svetostjo. Posvečala se je misijonskemu delu, zlasti vzgoji mladine. Pod njenim vodstvom se je dvojni samostan razvil v misijonsko središče na nemških tleh. Umrla je 25. februarja 779 v Heidenheimu v Nemčiji.

Legenda pripoveduje, da je na poti čez morje nastal hud vihar. Strah in groza sta stiskala srca potujočim redovnicam; le Valburgi ni upadlo zaupanje v Boga. Viharju je zaklicala: »Četudi so ti valovi mogočni, si ti, o Gospod v višavah, še mogočnejši. Ti zapoveduješ vetrovom in valovom in jih krotiš.« Tedaj je svetnica vstala in v Jezusovem imenu zapovedala viharju in morju – in vihar se je polegel ter nebo zjasnilo.

V Sloveniji je sv. Valburgi posvečena ena podružnična cerkev, po tej svetnici je ime dobil tudi kraj. Gre za cerkev sv. Valburge, ki se nahaja takoj zraven Lazarinijeve graščine pri Smledniku. Tako je tudi kraj dobil ime Sv. Valburga, vendar so v času komunizma hoteli lokalni oblastniki doseči, da bi bil kraj povsem priključen Smledniku. Sprejet je bil “džentelmenski sporazum”, po katerem so ime “skrajšali”. Tako je ostala samo Valburga, stari domačini pa še vedno uporabljajo ime “Šentomperga”.

Pogled na (Sv.) Valburgo pri Smledniku, v ozadju cerkev in Lazarinijeva graščina. (foto: Wikipedia)

C. R.