foto: Pixabay

Očetova ljubezen po Kristusu doseže človeškost in jo premeri od vrha do tal, vso višino in globino, vso širino in dolžino. To je tako velika skrivnost, da je ves postni čas potreben za vstopanje v to. Ta program teče že mnogo let in mnogi so prejeli dragoceno pomoč za duhovno poglobljen in zavzeto živet postni čas kot pripravo na Veliko noč.

Kaj so to duhovne vaje v vsakdanjem življenju? Že sv. Ignacij je predvidel to možnost za tiste, ki so tako močno vpeti v ritem vsakdanjega življenja, da se ne morejo odmakniti za DV v poseben kraj za določen čas, pač pa jih opravljajo znotraj vsakdanjega življenja. Obenem je ta način izredno dragocen, saj nudi nekaj, kar DV vaje v odmiku ne nudijo: povezanost z Bogom v vsakdanu. DVŽ vključujejo vsakdanjo osebno molitev ob Božji besedi, srečevanja in podeljevanja spoznanj in izkustev v skupini ter pogovore z duhovnim spremljevalcem/-ko.

Sv. Ignacij želi, da bi našli Boga v vseh stvareh, zato ga ne iščemo le v za to določenih molitvenih vajah, temveč v vseh trenutkih dneva. Tako dobi vsakdanjost opravil, del, skrbi, nov pomen in novo pozornost. Oseba prepoznava izzive in Božjo željo, da se daje na razpolago Bogu. V tem smislu so DVŽ zelo dober način.

Prednosti DVŽ: Okrepi se navada redne molitve v vsakdanu; udeleženec/-ka vedno znova dobi spodbude, da v vsakdanjih dogodkih in srečanjih išče in najde Boga; to je vaja za razločevanje duhov v konkretnosti vsakdana; tako se bolje dopolnjujeta delo in molitev; izogne se občutku “tople grede”, ki ga lahko dajo nekajdnevne DV v odmiku, saj ostane sredi svojega stvarnega življenja. Namreč, osebno srečanje z Bogom v nekajdnevnih DV je močan čas milosti, ki ga je oseba deležna. Toda v vsakdanu življenja je ta milost lahko izgubljena, preden postane del življenja. DVŽ pomagajo k odkrivanju navzočnosti Boga v življenju in učenje kako živeti v zavesti Božje navzočnosti.

Težave DVŽ: Težko si je vzeti vsak dan primeren čas in prostor, ki ga ta način zahteva; pritisk zahtev dela je za osebo lahko ovira, da bi se posvetila Bogu, sebi in drugim. Potrebna je velika odločnost in vztrajanje.

Način: vsakodnevna polurna osebna molitev z Božjo besedo, tedensko srečevanje v skupini s podelitvijo molitvenih izkušenj ter z napotki za molitev. Omogočeni so tudi osebni pogovori z molitvenim spremljevalcem/spremljevalko. Vodi p. Milan Bizant DJ s sodelavci. Več o vsebini programa.

Srečanja bodo potekala v skupinah, po različnih krajih v Sloveniji. Način srečanj (v živo ali na daljavo) bomo prilagodili takratnim epidemiološkim razmeram.

V Ignacijevem domu bosta potekali dve skupini, ena ob ponedeljkih, druga ob četrtkih (izberite želeni termin na spodnji prijavnici), obe ob 20. uri. Prvo srečanje ponedeljkove skupine bo 28. februarja, četrtkove pa 3. marca.

Termini ostalih skupin Postnih duhovnih vaj po Sloveniji (v glavnem po Zoomu, razen če je navedeno drugače), kjer se lahko vključite, so:

Ivančna gorica, ponedeljki ob 20. uri, kontakt Renata: [email protected]
Rogatec, srede ob 19. uri, kontakt Marika: [email protected]
Ajdovščina-Šturje, petki ob 20. uri, kontakt Danica: [email protected]
Celje, v živo, predvideno ob ponedeljkih, kontakt Marika: [email protected]
Za študente, v živo: Jezuitski kolegij v Ljubljani, srede ob 20. uri, kontakt: [email protected]

Za vključitev v katero od teh skupin pišite na email posameznih kontaktnih oseb, ki so navedene zraven. Vse skupine imajo prva srečanja v tednu od 28. februarja do 6. marca.

Za prijavo na termine v Ignacijevem domu duhovnosti izpolnite obrazec na spletni strani.

Vir: SŠK, Ignacijev dom, Jezuitski kolegij