Marijina romarska cerkev na Gorci pri Mariboru. (foto: Jernej Kocbek / STA)

Papež Frančišek je svetišču Device Marije na Gorci v Malečniku podelil poseben privilegij – verniki, ki bodo obiskali omenjeno svetišče, bodo lahko v njem prejeli dar popolnega odpustka.

Pred tem je rimski kardinal Stanislaw Rylko, nadžupnik bazilike Marije Vélike, Marijino romarsko cerkev na Gorci z “duhovno sorodstveno vezjo” pridružil papeški baziliki Marije Vélike v Rimu, ter jo vpisal na poseben seznam bazilike, na katerem so najpomembnejše Marijine cerkve z vsega sveta.

To bodo v Malečniku obeležili s tridnevnim praznovanjem, ki bo vrh doseglo na praznik Marijinega rojstva, 8. septembra 2023, ko je tudi vsakoletni glavni romarski shod na Gorci.

Sreda, 06. september 2023, 19.30 (Glaserjeva ploščad)

Koncert orkestra Slovenske Policije s solisti SNG Maribor in ognjemetom: Poklon Gorci s svetovno znanimi uglasbitvami Ave Marie (Andreja Zakonjšek Krt, Tim Ribič …).

Četrtek, 07. september 2023, 19.30 (Marijina cerkev na Gorci)

Praznična sveta maša na predvečer praznika ter po njej procesija z lučkami in Marijinim kipom (vodi apostolski nuncij v Kanadi nadškof dr. Ivan Jurkovič).

Po sveti maši tradicionalen prihod romarjev iz Cerkvenjaka (Sv. Anton v Slov. goricah), vigilija in nato romarska maša ob polnoči.

Petek, 08. septembra 2023, 10.00 (Marijina cerkev na Gorci)

Slovesna sveta maša ob prazniku Marijinega rojstva in razglasitev pridružitve gorske cerkve baziliki Marije Velike v Rimu (vodi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl DJ).