Sv. Bernard (foto: Wikipedia)

V Sloveniji imamo sedaj edini delujoči cistercijanski samostan v Stični, a le malo ljudi v resnici ve, kdo so cistercijani in kako si nastali. Dejansko pa je njihov ustanovitelj današnji godovnik sv. Bernard iz Clairvauxa. Gre za enega najbolj znanih srednjeveških menihov, ki je v benediktinski tradiciji napravil velik korak. 

Rodil se je leta 1090 v francoski vasi Fontaines-les-Dijon kot tretji od sedmih otrok plemiške družine. Pri šestnajstih letih je ostal brez matere, kar ga je še bolj povezalo z Božjo Materjo Marijo. Postal je njen velik častilec. Pri 22-ih letih je vstopil v reformirani samostan Citeaux skupaj s tridesetimi prijatelji in sorodniki. Že tri leta kasneje ga je samostanski opat poslal v Clairvaux ustanovit nov samostan, saj je prepoznal Bernardove odlike: bil je močna osebnost, odličen govornik in duhovno poglobljen. S seboj je odpeljal še dvanajst sobratov. Zaradi svoje maziljenosti s Svetim Duhom je bil pravi magnet in je kljub strogi disciplini v samostanu za vstop v meniško življenje pridobil več kot tisoč mož. Tako je v kratkem času ustanovil kar 160 novih samostanov in s tem postavil temelje cistercijanskemu redu.

Kot piše portal pridi.com, je s popolno preureditvijo redovniškega življenja svoje skupnosti  mladi Bernard, čeprav »samo« opat, aktivno sodeloval tudi v najvišjih političnih in cerkvenih krogih tedanjega časa. Dejaven je bil pri križarskih vojnah, sodeloval je v ideoloških bojih proti krivovercem. Zavzemal se je za edinost; v času razkola in izvolitve dveh papežev leta 1130 je podprl zakonitega papeža Inocenca II. Močan vpliv na politične in cerkvene mogočnike je okrepil s svojimi slikovitimi in močnimi pridigami, pisanimi deli in dopisovanjem. Napisal je veliko govorov, pisem in pesnitev, ki so bili priljubljeno vzgojno branje. Vse odlikuje lep jezik, zaradi katerega so mu dali naziv »medonosni učitelj«.

Brez sv. Bernarda bi bila zgodovina pobožnosti do trpečega Kristusa, Srca Jezusovega in Marijinega drugačna. Umrl 20. avgusta leta 1153 v Clairvauxu, star 63 let.

Vir: Pridi.com

C. R.